Четвъртък, 16.08.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда." 1 Йоан 1:9

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Мианмар и християните са жертва на преследвания

Main Pic
Публикувана: 10.10.2017
Автор:
Прочетена: 624
Коментари: 0

Редица медии през последните дни се спряха на драматичното положение на ислямското малцинство рохингя в Мианмар. Много хора в щата Ракхайн напуснаха домовете си. Над 300 хиляди бежанци от това малцинство живеят в импровизирани лагери в Бангладеш. Но освен рохингите, и други етнически групи, сред които християнски малцинства, са жертва на преследвания и дискриминации.

Християните  са почти 8% от населението, което общо наброява над 50 милиона жители. Те принадлежат главно към етноси в щатите Чин и Качин. Етносът в Чин се състои от близо 500 хиляди души. Процентът на бедност (над 70%) е най-високият в цялата страна и жителите се занимават предимно със земеделие. В щата Качин, малцинствата са взети на прицел. През 2015 г. две християнски мисионерки, които преподаваха в едно училище, бяха убити. Християнски общности има и в щата Карен, все още разтърсван от сблъсъци и разногласия.

През последните години по местата, където живеят християни, бяха разрушени църкви и запалени селища. Стотици хиляди хора бяха принудени на бягство. В щатите Чин и Качин, където населението е предимно християнско, военният режим дълго време насърчаваше политика, с която християните бяха принуждаване да махат кръстовете от хълмовете и от върховете на планините“, припомня папската фондация „Помощ за страдащата църква“.

Политическата картина в Мианмар след падането на военния режим бе белязана с дълбоки промени. През 2015 г. бяха проведени първите демократични избори след повече от 25 години. Имаше ясна победа на Националната лига за демокрация, ръководена от Аун Сан Су Чи. Нобеловата лауреатка за мир тогава потвърди, че нейното правителство ще осигури подходяща защита на малцинствата. През 2016 г. парламентът избра новия президент Хтин Киоу, като няколко дни след това бе назначено новото правителство. Сред главните предизвикателства на новата изпълнителна власт е и това, свързано с религиозната свобода.

Източник: man.rv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg