Вторник, 22.05.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"Обаче, недейте се радва на това, че духовете ви се покоряват; а се радвайте, че имената ви са написани на небесата." Лука 10:20

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кампания за забрана на ядрените оръжия с Нобелова награда за мир 2017

Main Pic
Публикувана: 11.10.2017
Автор:
Прочетена: 241
Коментари: 0

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) печели таз годишната Нобелова награда за мир за 2017 г. Вестта за избора на Международната кампания бе даден от Нобеловия комитет в Осло, който в мотивите си отбелязва, че „кампанията получава наградата за работата си да привлече вниманието към катастрофалните последици за човечеството от използването на ядрени оръжия и за усилията си да постигне забрана на такива оръжия на базата на договор“.

От комитета поясняват, че ядрените оръжия са станали още по-унищожителни, но не са били обект на международна правна забрана. Но с работата си международната кампания е успяла да запълни тази юридическа дупка.

В същото време носителят на наградата обяви, че сега е моментът да се забранят ядрените оръжия.

ICAN е коалиция от неправителствени организации от около 100 държави. Коалицията работи за забрана и елиминиране на ядрените оръжия. До момента 108 държави са поели ангажимент за така нареченото "хуманитарно обещание".

Кампанията работи за постигане на забрана на ядрените оръжия, която да бъде заложена в международното право. На 7 юли 122 страни членки на ООН одобриха Договора за забрана на ядрените оръжия. След като бъде ратифициран от най-малко 50 държави, забраната за ядрени оръжия ще влезе в сила и ще бъде правно обвързваща за всички страни, подписали се под него.

Това е първият многостранен договор за ядрено разоръжаване, сключен за последните повече от 20 г.

Десетки страни се подписаха под договор за забрана на ядрените оръжия. Договорът ще влезе в сила 90 дни след ратифицирането му от 50 държави. САЩ, Великобритания, Франция и другите ядрени сили бойкотираха преговорите.

Договорът напълно забранява създаването, складирането на ядрени оръжия, както и заплахи за използването им. Инициативата е водена от Австрия, Бразилия, Мексико, ЮАР и Нова Зеландия.

САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел не взеха участие в преговорите и на гласуването. Дори Япония бойкотира разговорите.

В момента в света има почти 15 000 ядрени оръжия.

Комитетът в Осло избра организацията измежду повече от 300 предложени кандидатури, сред които бе и Българската православна църква. Огласяването на наградата е кулминацията на тази седмица, в която бяха обявени новите нобелисти в областта на медицината, физиката, химията и литературата, отбелязва Асошиейтед прес.

Норвежкият комитет не дава информация кои са били кандидатите за отличието за мир, но уточнява, че са били предложени 215 души и 103 организации. Анализатори предполагаха, че сред основните претенденти са сирийската доброволческа хуманитарна организация "Белите каски", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на сделката за иранската ядрена програма.

Първата Нобелова награда за мир е присъдена през 1901 г. Оттогава призът е връчван 98 пъти, като в общо 19 години не е присъждан - например в годините на Първата и на Втората световна война.

По традиция Нобеловата награда за мир се присъжда на държавни дейци, политици, видни общественици, за които се смята, че с дейността си са допринесли или биха могли да допринесат за мира в света. Поради това и нерядко тя се дава на президенти и министър председатели. Нейни носители са били също действащите американските президенти Теодор Рузвелт и Уудро Уилсън, а така също и президентие на СССР Михаил Горбачов и на Южна Корея Ким Де-джунг. Много бивши президенти след като вече не са на власт, но продължават активната си международна дейност в полза на мира и разрешаването на конфликти са получавали тази награда. Сред тях са бившият американски президент Джими Картър през 2002 г., бившият президент на Финландия Марти Ахтисари през 2008 г. Носители на наградата са били също действащи министър председатели като сегашният президент на Израел Ицхак Рабин и канцлера на ФРГ Вили Бранд.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg