Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ОЕЦ обяви свои инициативи във връзка с честването на 500 години от Реформацията

Main Pic
Публикувана: 22.10.2017
Автор:
Прочетена: 1630
Коментари: 0

В Пресклуба на БТА, на 23 октомври представители на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България представиха пред журналисти и симпатизанти някои от своите инициативи, които ще се състоят в различни градове през следващите 2 месеца.

Участниците в пресконференцията пастор Румен Борджиев – председател на ОЕЦ; Влади Райчинов  – зам.-председател на ОЕЦ; пастор Любо Петков – член на УС на ОЕЦ и пастор Момчил Петров първо запознаха присъстващите със събитието, от което ни делят вече 500 години – Реформацията.

Началото й е поставено през 1517 година, когато Мартин Лутер обявява своите 95 тезиса. На празника на Вси светии, той ги излага на общественото внимание като ги закача на портата на местната църква. Лутер съзнателно търси дебат върху своите тезиси и организира отпечатването и разпространението им на немски език. Изпраща ги на висшестоящите църковни и светски власти.

Официално Денят на реформацията се празнува на 31 октомври.  Освен своята тясно църковна роля, Реформацията има и широк спектър от влияние върху обществения живот първоначално в Западна Европа, а по-късно и в Северна Америка и Австралия. Тя поставя основите на модерния политически живот, задава развитието на представителните институции, замяната на представата за божествения авторитет на владетеля с идеята за народен суверенитет, акцентира върху индивидуалните свободи и неприкосновеността на частната собственост. Освобождавайки Западния свят от идеологическия монопол на средновековната църква, макар трудно и мъчително, Реформацията довежда до откриването на толерантността като норма за обществения ред.

„Днес към протестантството, като трети клон на християнската религия, принадлежат около 1 млрд. души по целия свят - заяви п-р Борджиев. В България ученията и ценностите на Реформацията достигат в началните десетилетия на националното Възраждане и имат решаващ принос към превода на Библията на съвременен български език, развитието на модерно образование, модерни печатни медии, популяризиране на каузата на българския народ пред света. Според последните данни, българските протестанти представляват около 1% от българската нация и са третото по численост вероизповедание в страната.“

ОЕЦ организират тържественото отбелязване на 500 години от християнската Реформация на 29 октомври, в София от 18:00 часа в зала 1 на НДК. Подобни чествания ще има и в Пловдив, Варна, Хасково и др.

Ще се проведат и редица научни конференции:
26 октомври Департамент История, НБУ и Висше духовно училище „Св. Тривелий“
Организират Научна конференция с международно участие "РЕФОРМАЦИЯТА 1517-2017 г.: ДУХОВНОСТ - ИСТОРИЯ - СЪВРЕМЕННОСТ"

6 ноември Висш евангелски богословски институт и Софийски университет "Св. Климент Охридски" организират Научна конференция  "500 години Реформация и междукултурни връзки"

20-21 октомври Висш евангелски богословски институт и Национален исторически музей Пловдив организират Научна конференция  "500 години от Реформацията в Германия"

Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България е сдружение с идеална цел, обединяващо евангелско-протестантските църкви в България. ОЕЦ има религиозно-просветна и административно-координаторска дейност, като работи за утвърждаване на християнските ценности и съдейства за регулиране на отношенията между протестантството като трето по численост вероизповедание в страната с обществото и държавата.   

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg