Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Германия официално въвежда трети пол

Main Pic
Публикувана: 09.11.2017
Автор:
Прочетена: 1347
Коментари: 0

Правна революция в Германия. Федералният конституционен съд постанови вписването на трети пол в регистрите по гражданско състояние. До края на 2018 година парламентът ще трябва да приеме законодателни поправки, позволяващи отбелязване на пол, различен от мъжки или женски в административните документи. Решението е в отговор на жалба от инициативата "Трета възможност", основана от интерсексуален човек с липсваща хромозома. Така Германия ще стане първата европейска държава приела трети пол.

Конституционният съд даде на депутатите от долната камара срок до 31 декември 2018 г. да създадат нова регулация. Третият пол трябва да бъде включен в официални документи на родените в страната. 

Решението следва случай на човек, който според изследвания и хромозомен анализ не е нито мъж, нито жена. Това създава правно предизвикателство, след като полът му не може да бъде вписан в регистрите за ражданията наред с думите "мъжки" и "женски", съобщава Франс прес, като се позовава на съдебното решение.

Германия става първата европейска държава, която ще дава възможност на граждани да не се определят нито като мъже, нито като жени. 

Съдът със седалище в Карлсруе приканва депутатите да въведат в съответните документи термини като "междинен", "различен" или всякакво друго "позитивно определение на този пол".
От май 2013 г. и досега в Германия бе възможно да се оставя празна графата за пол, а след това заинтересованите лица с течение на годините можеха да изберат мъжки или женски пол или да оставят полето непопълнено.

През август 2016 г. обаче Федералният съд - по-долна инстанция от Конституционния, отказа да отиде по-далеч и да признае юридическото съществуване на трети пол с мнението, че това "не е законно". Така съдът отхвърли молбата на интерсексуално лице, родено през 1989 г. и регистрирано като човек от женски пол.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg