Вторник, 13.11.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение." Колосяни 3:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израел: държавата не спазва поетия ангажимент към християнските училища

Main Pic
Публикувана: 11.11.2017
Автор:
Прочетена: 597
Коментари: 0

През месец септември директорите на християнските училища в Светата Земя и министерството на образованието на Израел се срещнаха, за да дискутират въпросите отнасящи се до финансирането на християнските училища. По-специално – според посоченото през тези дни от Латинската патриаршия – „според съществуващият договор, израелската държава трябва да внася годишно на християнските училища в Светата Земя сумата равняваща се на 75% от тази давана на държавните училища“, но – подчертава патриаршията – „държавата не спазва поетия ангажимент“.

Според предоставените данни, днес християнските училища получават само 25% от тази сума. Ето защо, Латинската патриаршия „се надява да получи цялата сума, заедно с всички просрочени задължения от началото на договора“. Друг щекотлив въпрос, който е бил обсъден, е този за различните трудови условия между учителите в държавните училища и тези в християнските училища, които не се ползват, според Патриаршията, „със същите права в случай на отпуск по болест“. Освен това, в държавните училища е въведена нова програма, наречена „Хоризон“, която удължава училищните часове до 16 ч., докато останалите ученици свършват училище в 14 ч.  Министерството на образованието отказва да приложи тази програма в християнските училища „по финансови съображения“.

„Посещаването на християнско училище в Светата Земя е гаранция за отлично образование – подчертава Патриаршията – и самото Министерство признава, че християнските училища са най-добрите в страната. По-специално, те предоставят допълнително образователно обогатяване, което не се предлага в държавните училища, като усвояването на други езици“. Въпреки това, „на срещата не бе постигнат значителен напредък. Не бе намерено никакво решение“, затова двете страни трябва отново да се срещнат, за да се нормализира настоящата ситуация“.

Източник: svt.sir

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg