Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Полша иска ЕС, в който християнството не е цензурирано

Main Pic
Публикувана: 17.11.2017
Автор:
Прочетена: 1329
Коментари: 0

Полша иска да бъде сигурна, че християнските традиции не са подложени на "идеологическа цензура" в Европейския съюз. Това заяви полският премиер Беата Шидло пред 15-ия Форум за външна политика, организиран от Полския институт по международни въпроси, предаде "Ройтерс".

Полша и Унгария отказаха да приемат дошлите по определените квоти след 2015 г. мигранти от Сирия и от други страни с оправданието, че мюсюлманските имигранти са заплаха за националната им сигурност и стабилност, припомня агенцията.

Евроскептичната партия на Шидло "Право и справедливост" опитва да привлече най-консервативните прослойки сред предимно католическото полско общество.

По време на реч за външната политика Шидло отбеляза, че християните в Европа не трябва да се чувстват неудобно или да бъдат засрамени от своята вяра и традиции. "Ние подкрепяме (един ЕС), в който християнските традиции не са обект на идеологическа цензура", подчерта премиерът.

Според социологически проучвания в Полша, една от най-хомогенните в етническо и религиозно отношение страни в Европа, около три четвърти от поляците са против приемането на бежанци.
Освен че отхвърля квотите, правителството влезе в конфронтация с Европейската комисия заради политики, които според Брюксел подкопават демокрацията и правовия ред.

Според Шидло страни като Полша трябва да участват в по-голяма степен във взимането на решения в ЕС.

"Европейският принцип за зачитане на правата на гражданите ще добие съдържание едва когато дебатът за бъдещето на ЕС се води с участието на всички засегнати, а не само на три или четири столици", настоя тя.

Проучвания показват, че до 80% от поляците подкрепят еврочленството, въпреки че много от тях са против задълбочаването на интеграцията в ЕС и влизането в еврозоната.

Шидло повтори, че Полша ще остане в ЕС, но допълни, че растящият евроскептицизъм в няколко страни е знак, че "някои политици" не желаят да признаят проблемите в блока.

"Не е достатъчно да се заклеймяват десетките милиони европейци в различните страни като незрели и опасни населения или Полша да бъде изтиквана в ъгъла", допълни Шидло.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg