Вторник, 18.12.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"Господ знае дните на непорочните; И тяхното наследство ще бъде до века." Псалм 37:18

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитвата „Отче наш“ с нова версия във Франция

Main Pic
Публикувана: 05.12.2017
Автор:
Прочетена: 580
Коментари: 0

С началото на рождествените празници, 3 декември,  вярващите католици във Франция ще се молят с новата версия на молитвата „Отче наш“. Става въпрос за промяна в превода на шестата прозба към Бог Отец, в молитвата на която сам ни научи Исус.

Тази промяна съществува вече шест години в новия превод на Библията на френски, но по предложение на епископите на страната, е приложен и при всички литургични служби. По-специално това се отнася до фразата, която на български е „не ни въвеждай в изкушение“ и сега преведена с „не позволявай да изпаднем в изкушение“.

Тази малка, но важна промяна не е внезапна: още през 2013 г. френските епископи оповестиха за тази нея, като междувременно тя бе одобрена от Светия престол и сега на различни дати влиза в сила във всички франкофонски страни.

Вече от няколко седмици на сайта на френските епископи е създадена специална секция, на която са пояснени подробно мотивите за тази промяна, свързани с предаността към оригиналния текст на Евангелията, но също и с неговото значение. „Новият превод – пояснява бившия директор на националния отдел за литургията, Жак Ридо – отхвърля идеята, че Бог може да ни въведе в изкушение. Глаголът „въвеждане“, се позовава на идеята от гръцкия език: едно движение, като онова на онзи, който отива на битка и става въпрос именно за една духовна битка. Изкушението е ужасно за вярата. Ако сам Господ, когато настъпи решителния момент на сблъсъка с княза на този свят, се моли в Гетсиманската градина, казвайки: „Отче, ако е възможно отдалечи от мен тази чаша“, то още повече ученикът, който не е по-голям от своя учител, ще моли Бог за себе си и за братята, „да не ни позволява да изпадаме в изкушение“.

Източник: svt.rv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg