Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

120 хиляди деца жертви на СПИН през 2016

Main Pic
Публикувана: 05.12.2017
Автор:
Прочетена: 1894
Коментари: 0

През 2016 година, 120 хиляди деца под 14 годишна възраст са починали поради  болестта СПИН, докато на всеки един час, 18 деца се заразяват с вируса ХИВ. Според предвижданията на „Statistical Update on Children and AIDS 2017“ на УНИЦЕФ (статистическата актуализация за децата и болестта СПИН), ако тази тенденция продължи, през 2030 г. ще се стигне до 3,5 милиона нови случаи на подрастващи, заразени с ХИВ.

„Неприемливо е, че продължаваме да виждаме как толкова много деца умират от СПИН и че имаме толкова малък напредък при защитата на децата от новите зарази с ХИВ“, заяви доктор Чеве Луо, отговорник на УНИЦЕФ за СПИН. „Разпространението на тази болест не е приключило, продължава да бъде заплаха за живота на децата и младежите. Може и трябва да се прави повече за превенцията“.

От демографски анализ на УНИЦЕФ за тенденциите и новите случаи на зараза с ХИВ се установява, че няма да бъдат постигнати поставените цели в плана Super-Fast-Track до 2020, разработен през 2016 г. за слагане край на болестта сред децата.

Постигнат е напредък предимно по въпроса с превенцията на предаването на вируса ХИВ от майката на детето. От 2000 година досега се е избегнало близо 2 милиона деца да бъдат заразени. Въпреки това УНИЦЕФ предупреждава, че този напредък не трябва да води до небрежно отношение, като се има предвид, че децата под 4-годишна възраст, заразени с ХИВ, рискуват да умрат от СПИН повече, отколкото други възрастови групи.

Според УНИЦЕФ напредъкът по превенцията е много бавен. Само през 2016 г., 55.000 подрастващи (на възраст между 10 и 19 години) са починали от СПИН, от които 91% в Субсахарска Африка.

УНИЦЕФ предлага стратегия за намаляване на заразата с ХИВ, а именно:

Да се инвестира в използването на иновации, като тест за самодиагностика на ХИВ, предекспозиционна профилактика и нови лекарства за деца;

Да се увеличи даването на отговор при децата, чрез разширение на програмите за лечение и инвестиране в нови технологии за диагностика на местата за лечение;

Да се засилят възможностите на правителствата за събиране на данни за контрол и лечение, които да бъдат пълни и категоризирани, особено при подрастващите, за да се улесни даването на информация за програмиране;

Да бъдат приоритетни намесите при подрастващите момичета в Субсахарска Африка. 

Източник: man.rv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg