Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Дискусия: „Говори ли науката за Създател?“

Main Pic
Публикувана: 12.12.2017
Автор:
Прочетена: 1126
Коментари: 0

На 16 де­кем­в­ри (съ­бо­та), от 17:30, в кни­жар­ни­ца-ка­фе „За­що не?“ на ул. „Со­лун­с­ка“ 49 ще се про­ве­де дис­ку­сия на те­ма „Го­во­ри ли на­у­ка­та за Съз­да­тел?“. Д-р Ивай­ло Ата­на­сов, фи­зик и асис­тент в Ме­ди­цин­с­кия уни­вер­си­тет, Со­фия, ще из­не­се крат­ка пре­зен­та­ция по те­ма­та. След то­ва ще има вре­ме за въп­ро­си и из­каз­ва­ния, ка­то мо­де­ра­тор ще бъ­де доц. д-р То­дор Вел­чев от Фи­зи­чес­кия фа­кул­тет на СУ „Св. Кли­мент Ох­рид­с­ки“. Ор­га­ни­за­то­ри на про­я­ва­та са сдру­же­ние ХАРТА и Пър­ва еван­гел­с­ка църк­ва, Со­фия.

Методите, с които боравят природните науки, не могат да „докажат“ или да „опровергаят“ нещо относно Бога. При все това резултатите, до които достигат, все пак имат отношение към въпросите, които хората си задават в опита си да изграждат своя светоглед. Някои ключови научни постижения през изминалото XX-то столетие предлагат добри основания да вярваме, че Вселената е планирана и сътворена от разумен Създател, чието битие е отвъд и независимо от самата нея. Какво ни говорят физиката и астрофизиката за началото на Вселената и за начина, по който тя е устроена? Доколко планетата Земя е „специална“?

Немалък брой големи учени (които не са християни), излизайки отвъд чисто научните тълкувания, отбелязват, че Вселената изглежда като да е планирана с цел, включваща съществуването на човешката раса. Това е т.нар. Антропен принцип. Ще разгледаме малка част от аргументите за Бога, които могат да се построят върху него, включени в популярната лекция на физика Майкъл Щраус, професор в Университета на Оклахома. Ще се докоснем визуално и до времевите и пространствените мащаби на Вселената. Какви чувства поражда в нас всичко това?

Източник: harta.bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg