Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Честито Рождество Христово!

Main Pic
Публикувана: 24.12.2017
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 1715
Коментари: 0

Той не се отказа!

В края на всяка година се прави равносметка за изминалите 365 дена. Спортните медии не изневеряват на традицията и публикуват интересни статии. В една със заглавие „Краят на няколко епохи: Отказванията на 2017” са представени 10 много добри спортисти, които приключиха своите състезателни кариери през тази година - боксьорът  Владимир Кличко, футболистите  Тоти, Кака, Лампар, лекоатлетът Юсеин Болт и други. Общото между тях е, че в един период от живота си достигат върха на своите кариери и имената им се споменават с възхищение и уважение. Това са хора, които са постигнали много, но трябва да продължат живота си по различен начин.

Статията за отказващите се спортисти ме накара да се върна 2000 години назад, замисляйки се за Мария, Йосиф, Исус и за нас самите.

Представяте ли си колко трудно е било на Мария - младо момиче от малко населено място, за което хората са се чудели „от Назарет може ли да произлезе нещо добро?” (Йоан 1:46). Момиче, което е очаквало с нетърпение годежът й да прерасне в брак. Сигурно си е представяла деня, в който ще стане съпруга на Йосиф и ще  роди първото си дете - радостта на близките, гордостта на бащата… И неочаквано идва странната среща с ангела, който й казва неща, които първоначално я смущават (Лука 1:29). Може би се е питала: „Какво ли ми е толкова специалното, че да бъда „благословена между жените” (Лука 1:28)?

Едно момиче, което вместо да се оплаква и да се съмнява, да се оправдава или да се страхува, приема с доверие, че Бог на невъзможните неща може да я благослови с дете без да „познава мъж” (Лука 1:34). Доверява се на Бог, че Той ще бъде с нея през всичко, което й предстои, щом й дава такава тежка мисия.

Помислете, Мария има толкова причини да се страхува и да се откаже. Какво ли ще каже годеникът й? Какво ще си помислят близките им? Какво ще отсъдят духовниците? Как ще се отнасят с тях съгражданите им? Представяте ли си колко много въпроси могат да измъчват  душата на това момиче, получило Божието благоволение?

Годеникът й е имал абсолютното право да я изостави, а дори е можел да бъде сред първите, които хвърлят камъни срещу нея. И въпреки всичко отговорът й е: „Ето Господната слугиня; нека ми бъде според както си казал” (Лука 1:38). Тя не се отказа от поверената й от Бога мисия.

Йосиф е поставен в не по-малко сложна ситуация от своята годеница. Животът му изведнъж се обръща в различна посока от това, което вероятно си е представял. Може би и той е бил зает с планове за бъдещия си живот с Мария, мечтаейки за първата си рожба. Едва ли е очаквал, че с едно съновидение животът му ще се промени толкова много.

Какви ли въпроси са му минавали през ума след като се е доверил на Божията повеля чрез ангела: „Йосифе, сине Давидов, не бой се да вземеш жена си Мария; защото заченатото в нея е от Светия Дух” (Матей 1:20). Възможно е да си е мислил какво ще кажат близките му, когато видят растящия корем на годеницата му. Може да се е притеснявал за отношението на хората към Мария и детето. По онова време не е съществувал терминът „съжителство” и хората не са гледали с добро око на извънбрачно родените деца. А може би си е мислил как ще се грижи и възпитава Божия Син – Спасителя на света? Но и той не се отказа от поверената му от Бога мисия.

Ако приемем, че Бог дава на всеки толкова, колкото може да носи, то тогава Той добре е обмислил на кого повелява ролята на родители на Исус.

Има хора, които възхваляват Мария и й се покланят, но тя никога не е търсила нещо повече от това да бъде „Господна слугиня” и да живее според казаното й от Бога. Тя пази в сърцето си всичко, което чува и вижда относно своето дете. Не се плаши и от пророческите думи на стареца Симеон: „Да! И на сама тебе меч ще прониже душата ти, за да се открият помислите на много” (Лука 2:35).

Може би е имала моменти, в които се е съмнявала, страдала и не е разбирала думите на Исус: „Майка Моя и братя Мои са тия, които слушат Божието слово и го изпълняват” (Лука 8:21), но въпреки това я виждаме с другите ученици след Възнесението на Христос в постоянна молитва (Деяния 1:14).

Йосиф като че ли остава в сянката на Мария. Споменат е като „мъжът на Мария” (Матей 1:16). Известно ни е, че е бил праведен и благ човек, който не мисли само за себе си (Матей 1:19). Знаем, че е чувствителен към Божия глас и покорен на Бога. След един пророчески сън е готов да замине със семейството си за непозната страна – Египет.

Чувствителни към Божието водителство, покорни, стараещи се да живеят праведно, благи Божии слуги, които не се отказват да приемат мисията в живота си, дори тя да доведе до пронизване на душата и тялото… Не трябва ли това да е описанието на всеки Божий човек – на теб и на мен?

Не мислите ли, че това трябва да са характеристики, които описват нас? Как носим своя кръст? Как изпълняваме Божите цели в живота си? Покорни и чувствителни ли сме на гласа на Бога, каквото и да ни струва? Христос родил ли се е в сърцата ни, живее ли в нас?

Мария и Йосиф -  двама от героите на Рождество. Исус Христос – Героят на всяко ново рождество, можеше да се откаже и да се върне в Своята слава, но взе решение да изпълни земната Си мисия.

Дойде в образа на малко бебе. Роди се сред животни, слама, тор и миризма. Позволи на човешки ръце да Го държат и възпитават. 33 години след това се остави доброволно в грубите ръце на фарисеите, римските войници и тълпата. Увисна на кръст. Дойде на земята, за да бъде белег за мнозина (Лука 2:34), крайъгълен камък, Който отхвърлят (Матей 21:42), Канарата, на Която да поставим живота си (Матей 7:24-25).

Самият Той каза за Себе Си, че е дошъл да свидетелства за истината (Йоан 19:27), че слезе от Небето, за да върши волята на Отца (Йоан 6:38-40) и да спаси погиналото (Лука 19:10).

Какво е отношението ти към Него?

Христос родил ли се е в теб?

Живее ли в теб?

Държиш ли се здраво за Бога или си се отдръпнал от Него?

Бог не се отказа! Не се отказва и от теб!

Рождество е добро време да осъзнаеш какво е готов да направи Бог за теб!


Честито Рождество Христово!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg