Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новогодишни обещания

Main Pic
Публикувана: 31.12.2017
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1835
Коментари: 0

Прочутите часовникови кули в цял свят отново ще съберат хиляди почитатели, които заедно да отброят последните минути на отиващата си година под звуците на национални химни и с настроение, приповдигнато с помощта на пенливо вино.  Новогодишната трапеза ще бъде отрупана с любими гозби и напитки, които някои си позволяват празнично, а за други са омръзнало всекидневие, особено ако се хранят здравословно.


Ще бъдат отправени и получени милиони поздравления във всички посоки на света. Идва ред и на новогодишните обещания или както е модерно да се наричат „резолюции“. Едни от нас ще се заклеват, че няма да се докосват до захарните изделия и хляба, други ще обещават, че няма да харчат пари за цигари, а трети ще се кълнат във вярност на любимите, ако 2017 не е била особено благосклонна към тях в това отношение.


Ще обещаваме щедро пред другите и даже на себе си. Децата ще обещават да бъдат послушни, родителите ще се кълнат, че ще прекарват повече време с тях, но при наличието на смартфони ще бъде трудно изпълнимо. В тази връзка напоследък размишлявам над факта, че никъде в Библията не чета Бог да очаква от нас да обещаваме, макар че сме Негови деца. Някои ще запитат защо. Може би защото като наш Творец Той отлично знае на какво сме способни и какво може да очаква от нас. Спомнете си само отрезвяващата констатация на пророк Еремия: „Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно. Кой може да го познае?“ (Ер. 17:9).


И така Бог не изисква обещания, но в същото време, ако сме Негови, a priori  очаква от нас послушание. Самата Библия предупреждава да не обещаваме, преди да сме сигурни, че ще можем да изпълним онова, за което се обричаме. В същото време, обаче, Писанието съветва, ако обещаваме по своя воля, да не се бавим да изпълним дадената дума (Пс. 76:11). Божите обещания са стотици, всеобхватни са и касаят всички области от живота ни. На прага на Новата 2018 ще ви припомня само някои от тях, които лично за мен играят ролята на пътеводна светлина. Макар да има безброй много, свеждам ги до 7 - цифрата, която олицетворява пълнота и завършеност

Бог обещава:


1. Вечен и изобилен живот и сигурност – Йоан 10:10, 28

2. Снабдяване на всяка нужда – Филипяни 4:19

3. Нужната сила в изпитанията – 1 Коринтяни 10;13

4. Всичко да съдейства за наше добро – Римляни 8:28

5. Достатъчна благодат – 2 Коринтяни 12:9

6. Победа в Христос – над смъртта, сатана, ада и греха – 1 Коринтяни 15

7. Божието неотлъчно присъствие във всеки един момент от живота ни – Матей 28:20


Разбира се Библията разполага и с увещания и препоръки и за онези, които очакват материално благополучие и задължителен светски успех тук на земята. Обикновено хората, които са посветили живота си на този вид успех, са уверени, че той се дължи на техните умения, упорит труд и посвещение, и рядко са склонни да приписват постиженията си на някой друг. Те по-скоро уповават лично и единствено на себе си. Оттам идва и идеята за новогодишните „резолюции“ (решения, обещания), както и за добре познатото планиране за година, пет или десет напред. Библията от своя страна съветва да се грижим основно за днешния ден (Матей 6:34), макар да не изключва планирането (Яков 4:13-15).


Е, готови ли сме да обещаваме? Ако е така, да не забравяме, че преди това трябва да направим равносметка на миналото, а това вероятно включва отговори на някои основни въпроси, които не обичаме да си задаваме, но е добре да го направим. Ето ги и тях:


    В какво (кого) инвестирах за изминалата година и струваше ли си?
    Паданията ми равни ли са на изправянията?
    Имам ли рани, които не са зараснали?
    Доближих ли се до Бога или съм по-далече от Него?
    Има ли причини да не се харесвам и какво правя по въпроса?
    Имам ли сметки за разчистване?
    Ако животът ми свърши сега, къде ще се озова?


Почти полунощ е. Време е за празнични наздравици. В същото време Бог ще продължава да държи света в Своята могъща длан, защото, ако го беше оставил на нашата грижа, досега да се е разпаднал милион пъти. Ще „наблюдава часовника“ и ще бъде верен на обещанията Си, както е бил досега. Няма да избърза, нито ще се забави. Той няма проблеми с планирането и със спазването на крайния срок.


Самодоволните ще очакват благополучна и щастлива 2018, напълно забравили, че тя всъщност отброява летата след раждането на Божия Син, Месията, Агнеца, Лъва от Юда, Царя на царете, Спасителя на света, Съдията на цялата земя, Господ Исус Христос. Той идва втори път за спасението на всички, които Го очакват. Онези, които Го познават, ще си припомнят обещанията Му всеки ден и няма да бързат да обещават, а ще се покланят със смирение и страхопочитание, като не забравят,  че „всичко е от Него, чрез Него и за Него“.


ЧАСОВНИКЪТ ОТБРОЯВА ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ...


ЩЕ КАЖЕМ ЛИ: „ДОЙДИ, ГОСПОДИ ИСУСЕ!“
        
 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg