Четвъртък, 16.08.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда." 1 Йоан 1:9

OnLine
RSS Facebook Twitter

На срещата между Северна и Южна Корея обсъдиха въпроса за разделените семейства

Main Pic
Публикувана: 10.01.2018
Автор:
Прочетена: 285
Коментари: 0

Северна Корея обяви, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на Зимната олимпиада в Пьончан, в Южна Корея идния месец. От своя страна Сеул предложи атлети от Северна и Южна Корея да дефилират заедно на церемонията по откриването и закриването на олимпийските игри (9-25 февруари 2018). Това са двете предложения на срещата между двете Кореи, която се състоя на 9 януари в пункт Панминчжон в демилитаризираната зона.

Южнокорейската делегация бе водена от министъра по Унификацията Чо Муонг-гион, а на Пхенян от председателя на Комитета за мирна унификация на страната Ри Сон-гуон.

Освен предложението за общо дефилиране на атлетите, Южна Корея предложи среща с Червения кръст за обсъждане на събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година следващия месец. Сеул предложи също така среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на границата.

Пред журналисти, заместник-министъра по Унификацията Чун Хе-сунг заяви, че Сеул е предложил „да бъдат преустановени действията увеличаващи напрежението на полуострова и подновяване на мирните преговори, посочвайки за пример ядреното разоръжаване.

Освен делегацията на високо равнище, Пхенян е предложил и делегация включваща танцьори, музиканти, тифози, отбори по таекуондо, артисти и журналисти. Чун заяви, че Северна Корея е предложила „вътрешнокорейските въпроси да бъдат разрешавани посредством диалога и мирни преговори за единството на полуострова“.

Това е първата среща между делегации от Северна и Южна Корея след две години напрежение, предизвикано от непрекъснатите изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея и авторитарното управление на бившия севернокорейски президент Парк Чънг Хи. В словото си за началото на годината, севернокорейския лидер Ким Чен-ун демонстрира нов, по-мек език, припомняйки, че Северна и Южна Корея са един народ и една раса и изрази желание за среща на високо равнище със Сеул.

Източник: dg.asianews

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg