Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнски оазис в неспокойна София

Main Pic
Публикувана: 21.01.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2362
Коментари: 0

Интервю с Мариана Иванова, управител на книжарница и издателство „Верен“

Сигурно много от вас, уважаеми читатели, са посещавали тази книжарница в София. Тя е точно в центъра, на площад „Славейков“ 1, малко след знаковия паметник на площада с бащата и сина Славейкови... Нека не забравяме, че Петко Славейков е един от преводачите на първия съвременен превод на Библията приз 1871 г. Книжарницата, както и залата към нея – салон за християнско изкуство за наистина оазис в неспокойната столица... Благодарни сме на собственика на издателство „Верен“ Здравко Ненов, на управителя Мариана Иванова и целия екип, че винаги са били съпричастни към много християнски сдъбития! Дарявали са от сърце много литература, която е достигала хиляди хора... Нека Господ Исус Христос им върне  в претъпкана мяра!

Книжарницата е първата частна книжарница в България след промените, основана от Здравко Ненов през 1991 г. А от 1997 г. тя се премества на сегашното й място, на площад „Славейков“.

Вашето издателство е познато с един от ревизираните преводи на Библията, който се радва на добър прием сред читатели от различни деноминации... Би ли разказала повече за това?

Книжарницата предлага шесто ревизирано издание на Библията, превод на издателство „Верен“. Изданието е преработка на съвременен български език на основата на българския превод на Библията от оригиналните текстове, извършен от Константин Фотинов, Петко Славейков и колектив, издаден за първи път през 1871 година (Цариградска Библия). Ревизията на Библията на ИК “Верен“ е позната на българския читател от предхождащите пет издания, както и от осемте издания на Новия Завет и наистина се радва на добър прием сред читатели от различни деноминации. Богословските оценки за тази ревизия я определят като успешна, направените промени подобряват превода както от стилистична гледна точка, така и в неговата прецизност. Стиховете са разделени, в текста са включени препратки и паралелни пасажи. Размерът на шрифта и изборът на хартия при отпечатването гарантират комфорт и удобство при четене. Изданието е с корица от естествена кожа, позлатени заоблени ръбове и разделител за страници.

В салона ви за изкуство се провеждат интересни инициативи, например литературни четения, концерти, други културни събития... За трета година организирате цикъл „Публични събития“, които са насочени главно към невярваща аудитория. Те са за сезон 2017/2018. Какви са те за първата половина на тази година?

Благодарни сме на широката публика, която посещава нашите събития. С голям успех премина и концертът на група „Точкa.БГ“.

Предвиждаме за 25 януари, от  18.30 ч.

„Пътешествията, които промениха света“
(делото и мисионерските пътувания на апостол Павел)
мултимедийна презентация
Говорител: Георги Терзов.

На 1 март от 18.30 ч. предстои

„Любовта, виното и веселието в Библията“
Мултимедийна презентация
Говорител: Андрей Владимиров

На 12 април от 18.30 ч.

„Отговорът на Възкресението“
Говорител: Здравко Ненов

На 10 и 17  май

„Астрономия и астрология – открийте разликите“
Говорител: доц. Тодор Велчев, СУ “Св. Климент Охридски”, сдружение ХАРТА.

Предлагате поредица от книги „Запознанство с Библията“, автор на коментарите е Здравко Ненов. Те са наистина полезни и оригинално написани, както и сборникът му Библейски четива за всеки ден – „Мисли на зазоряване“. Кои негови книги предлагате?
 

Това са коментари върху книгите Псалми, Притчи, Битие, Римляни, Деяния на апостолите, Евангелието според Йоан, Евангелието според Лука предстои да излезе. „Мисли на зазоряване“ са 366 есета за всеки ден. Излезе едно цялостно издание на есетата, а също ги има в отделни книги – символично разделени Зима, Пролет, Лято, Есен. Те са тематично свързани. Също така предлагаме няколко негови книги – автобиографията му „Бъзльо“, която има няколко издания и е преведена на немски, „ Един филм, една игра“, „Непознатият Бог“,“Ой, Коледо“, брошурата „Отговорът на Възкресението“, по която ще има разговор на 12 април в книжарницата.
Освен това имаме съгласие на авторите на 32 книги, които да могат да се изтеглят безплатно от нашия сайт www.veren.bg. Те отговарят на стандартите за електронна книга и сред тях са автори като Дейвид Гудинг, Джон Ленокс, Здравко Ненов и други.

Освен християнска литература, книжарницата предлага и учебници, календари, справочници...

Да, така е. Стремим се да сме полезни на нашите клиенти. Предлагаме също сувенири, подаръци, дискове... Към книжарницата има и копирен център. Издателството предлага и книги на съвременни български автори, някои от които са дебютни.

След всички тези добри новини какво ще пожелаете на нашите читатели?

Да имат сърце за християнската литература и да сеят щедро семето на Божието Слово!
 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg