Четвъртък, 15.11.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"Претърпявайте си един друг, и един на друг си прощавайте, ако някой има оплакване против някого; както и Господ е простил вам, така прощавайте и вие." Колосяни 3:13

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнското семейство

Main Pic
Публикувана: 05.02.2018
Автор: Мартин Живодаров
Прочетена: 816
Коментари: 0
Християнското семейство се състои от един мъж, една жена (неговата съпруга) и техните деца. Бракът не е социален договор, измислен от човек, а е установена от Бога наредба, в която всеки разбира и изпълнява дадената му от Твореца роля. Адам дори не е знаел, че има нужда от жена в Едемската градина.
 
Според Библията, бракът представлява „завет“. Заветът е най-тържествената и обвързваща форма на ангажираност с нещо или някой. Бракът е и „тайнство“, т.е. една красива мистерия, която никой не разбира, освен чрез откровение от Бог - само Той може да посвещава в тайните на брака. Всеки завет се основава на жертва - ако няма жертва, няма завет. Значението на завета е, че аз умирам за себе си и живея за този, с когото съм в завет или обет. Всичко, което притежавам вече е и негово и всичко негово е мое.
 
Принципите на завета са следните: мъжът казва - аз умрях, давам доброволно живота си и отсега нататък не живея вече за себе си, а за съпругата ми, тя е изражението на моя живот. Само на тази база бракът може да успее. Ако отношението е какво мога да взема, да се възползвам и манипулирам другия, не работи. Исус Христос казва, че е по-благословено да даваш, отколкото да вземаш. Бракът не е експеримент, а посвещение, което освобождава благодат.
 
Целта на този завет е мъжът и жената да бъдат в хармония и единство. В Битие Бог даде власт на мъжа и жената да управляват земята от негово име и те могат да упражняват власт само като семейство в хармония и единство. Ето защо има толкова силна опозиция срещу установяване на единство и хармония в семейството. Защото семейството става много силен елемент в духовната война. Но ключът е в единството - „ако двама се съгласят (единство), каквото и да поискат в мое име, ще получат“. Но Бог е изключително чувствителен и долавя дисхармонията, това става пречка за отговор, защото Той е справедлив и трябва да спазва дори своя протокол.
 
Мъжът и жената са като музикални инструменти - те трябва да бъдат настроени на честотата на Св. Дух и само тогава могат да бъдат в единство един спрямо друг. Това се постига с жертви, себеотричане и вяра. Успехът на един мъж зависи от съпругата му и обратното, затова ако срещнете успешен мъж, знайте, че това се дължи на съпругата му - “жената е слава на мъжа“. Изискванията за членовете на едно християнско семейство според Библията могат да се обобщят:
 
За мъжа:
 
- да бъде глава на семейството, т.е. да взема решения и да инициира действия, носи отговорност;
 
- да обича съпругата си;
 
- да се грижи, снабдява и осигурява семейството си;
 
- да обучава;
 
За жената:
 
- да бъде помощник на мъжа си;
 
- да го подкрепя, окуражава и насърчава;
 
- да се застъпва за съпруга си духовно;
 
За децата:
 
- да се покоряват на родителите и да ги почитат.
 
Божието управление е патриархално, затова и семейството е патриархално; и ако всеки спазва този стандарт и постоянства в „стереотипната“ си роля определена от Твореца, домът ще живее в мир и хармония. Всеки член на семейството има мисия и, колкото и незначителна да е тя, само той може да я извърши. Всеки човек трябва да бъде отговорен за собственото си съществуване и ако ние изпълним нашата част, Бог ще изпълни Неговата и няма да останем безплодни.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg