Петък, 22.02.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Омразата повдига раздори, а любовта покрива всички грешки." Притчи 10:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

ООН освободи стотици деца войници в Южен Судан

Main Pic
Публикувана: 13.02.2018
Автор:
Прочетена: 425
Коментари: 0
Повече от 300 деца войници са били освободени в раздирания от военни конфликти регион Ямбио в Южен Судан, съобщиха от ООН. От 311-те деца, освободени от въоръжени групи, 87 са момичета, добавиха от мисията на ООН в Южен Судан.
 
"За първи път толкова много млади жени са освободени от военния конфликт в страната“, каза Дейвид Шиърър – специален пратеник на генералния секретар на ООН и ръководител на мисията. „Те са страдали много, била подложени включително и на сексуално насилие. Изключително важно е сега те да получат подкрепата, която им е необходима, за да се интегрират отново в обществото. Трябва да бъдат посрещнати от техните семейства и приятели без да бъдат заклеймявани", добави Шиърър в своето изявление.

„Това е важна стъпка за постигането на нашата крайна цел да се освободят всичките хиляди деца, които все още са в редиците на въоръжени групи и да се върнат на семействата им“, е заявил Махимбо Мдое, представител на УНИЦЕФ за Южен Судан, като е пояснил, че „става дума за най-мащабното освобождаване на деца през последните три години е твърде важно преговорите да продължат, за да последват други такива дни“.

Данните сочат, че след повече от четири години от началото на конфликта, започнал през декември 2013 г., близо 19 хиляди деца продължават да служат в редиците на въоръжени групи. В нотата се казва също, че „УНИЦЕФ ще продължава да работи с всички страни, участващи в конфликта, както и с мисията на ООН в Южен Судан, за да се осигури бъдещото освобождаване и реинтегриране на всички деца войници, чрез най-щателни проверки, преговори и регистрации“.

Източник: man.rv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg