Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Турция върна 30 църкви и манастири на Сиро-православната църква

Main Pic
Публикувана: 26.02.2018
Автор:
Прочетена: 1732
Коментари: 0

Със специален указ, турските власти наредиха пълната реституция на църковните имоти на Сиро-православната църква, намиращи се в провинцията на Мардин, които от 2017 са под контрола на държавните институции. Това съобщи Фондация „Мор Габриел“, управляваща един от най-важните сиро-православни манастири на турска земя. Фондацията пояснява, че с устава „окончателно се връщат тридесет църковни имоти, принадлежащи на фондации и църковни организации", като сред имотите са манастирите на Мор Мелки, Мор Якуб и Мор Димет“.

Опасенията за евентуално отчуждаване на сиро-православните имоти се породиха през последните две години, когато въпросните имущества биват поставени под прекия контрол на подсекретариата на Министерството на финансите, и според добре информирани източници е „изглеждало така сякаш е трябвало да минат под ръководството на турският Дианет или Министерството по религиозните работи".

Всичко започва в края на процеса с който град Мардин бе превърнат в административен център и последвалата административна реорганизация на територията е превърнала околните села в градски квартали. Пред тези факти, през юни 2017, Фондация „Мор Габриел“ представя петиция през градския съд на Мардин, настоявайки за блокирането на процеса за отчуждението на църквите, манастирите, и сиро-православните гробища. Тогава властите обаче отрекоха намерението си да отчуждат петдесет християнски църкви и манастири, разпръснати на територията на Мардин.

Именно кабинета на губернатора на Мардин заяви пред турските медии, че имотите и административното управление на въпросните църкви и манастири все още трябва да бъде определено от закона, и междувременно църковните имущества ще бъдат регистрирани пред Министерството на финансите, без да бъдат дадени на управлението от страна на турския Дианет. Въпрос, който сега с последния законов указ, изглежда е окончателно архивиран. 

Източник: svt.oss.rom

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg