Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

140 години свободна България

Main Pic
Публикувана: 02.03.2018
Автор:
Прочетена: 1662
Коментари: 0

За Свободата се воюва, Свободата се печели, Свободата се защитава, защото Свободата е в нас.

Преди 140 години на 3-ти март се слага край на Руско-турската война с подписването на Санстефанския мирен договор. Така през 1878 г. започва историята на Третата българска държава. България е това кътче от света, този кръстопът, където продължават съдбовно да се преплитат интересите на великите сили.

Днес отбелязваме денят на Освобождението на България от османско иго. Именно със Санстефанския мирен договор, България възкръсва отново на картата на Европа. Новосъздаденото Княжество България е зависима от Османската империя автономна държава, васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска. Източна Румелия е област в рамките на Империята, ползваща се с широка автономия, включително собствен парламент, правителство и въоръжени сили. Двете български области са обединени със Съединението на България от 1885 г., а официалната си политическата независимост страната ни получава едва през 1908 г.

За тържествата по отбелязването на 140-тата годишнина, в България на официално посещение пристигна Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. По предварителната програма е предвидено на 3-ти март той да отслужи заедно с българския патриарх Неофит тържествен молебен в Шипченския манастир "Рождество Христово”. По-късно патриархът на РПЦ ще се срещне с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Почти навсякъде в страната музеите работят безплатно за посетители. Националният военноисторически музей в столицата излага петте оригинални знамена на опълчението, сред които и Самарското. Паркът "Врана", Софийската градска художествена галерия, Националният исторически музей, както и този под базиликата "Света София", също ще работят безплатно днес.

Честит празник, българи! Нека се молим за народа ни и за региона, в който живеем. Бог да ни пази от войни и да ни дава благовремие за проповядване на Неговото Слово.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg