Понеделник, 25.06.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"След като стигна на мястото, им каза: Молете се да не паднете в изкушение." Лука 22:40

OnLine
RSS Facebook Twitter

Правителството внася предложение за оттегляне на Истанбулската конвенция

Main Pic
Публикувана: 07.03.2018
Автор:
Прочетена: 276
Коментари: 0

Правителството начело с премиера Бойко Борисов внася предложение за оттеглянето на решението за приемане на спорната Истанбулска конвенция от Народното събрание. Мотивът на властта е да се изчака решението на Конституционния съд по казуса.

В същото време първа точка от дневния ред на депутатите остава предложението на БСП да се свика национален референдум за ратифицирането на конвенцията. Все още не е ясно дали ще се стигне до гласуване.

Идеята на конвенцията, която стана популярна като Истанбулска, е да осигури превенция от насилието срещу жени и деца, както и повече информираност относно проблемите с домашното насилие. Тя обаче предизвика много противоречиви реакции заради спорни точки в нея, в които се въвежда терминът "социален пол".

Според противниците на договора тези моменти дават поле за твърде много интерпретации, включително легализация на хомосексуалните бракове и въвеждане на така наречения "трети пол". Бяха организирани протести както в подкрепа на ратификацията, така и против нея.

Конвенцията не беше одобрена от Православната църква и протестантските общности в България, както и от множество неправителствени организации, редица политици и общественици. След шумния публичен дебат премиерът Борисов каза, че конвенцията ще бъде ратифицирана единствено след абсолютен консенсус в българското общество.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg