Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

8 март – Mеждународен ден на жената – Kой ще празнува днес?

Main Pic
Публикувана: 07.03.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 3714
Коментари: 0

Знаехте ли, че познатият на всички като „комунистически“ или „съветски“ празник всъщност е започнал да се чества първо в Съединените щати? Е, вярно е, че е оригиналното честване е организирано от Социалистическата партия на САЩ през 1909 г.. след което Денят 8 март е учреден на Международна женска конференция с делегати от 17 страни и все с желанието и стремежа, да бъде възприета идеята, че жените също са хора с равни права и думата им е от значение. Впоследствие празникът се утвърждава в страните от така наречения Комунистически блок дотолкова, че в бившите страни от Съветския съюз 8 март все още е неработен ден и се празнува подобаващо – с цветя и милиони поздравления, както от страна на мъжете към техните съпруги, приятелки, колежки и познати, и непознати, така и с разменяне на поздрави между самите жени.

Като страна, бивш сателит на разпадналия се, но процъфтяващ Съветски съюз или каквото е останало от него, България е леко раздвоена покрай 8 март. Вероятно на мъжете им е омръзнало да подаряват цветя и усмивки със строго регламентиран повод, и то, предизвикан от жените и специално за тях. Чувала съм коментари от жени: „Аз не празнувам този комунистически празник. Моят празник е Благовещение. Чествам Деня на Майката на 25 март.“ Това ме накара да се замисля за жените, които не са майки и няма да бъдат такива по една или друга причина. Сетих се и за Библията, която е посветила  специална глава на жената в книгата Притчи. Въпросната 31 глава е  своеобразен апотеоз на жената-съпруга, майка, управител на дома и бизнес-дама. После в ума ми прозвучаха думите на апостол Павел: „Един различава ден от ден, а друг смята всички дни еднакви. Всеки да постъпва според както е напълно уверен в ума си“. По-интересно е допълнението и заключението: „Който различава дните, различава ги за Господа....А ти защо съдиш брата си?“ (Римляни 14:5,6,10, СИ).

И така днес е поредният неофициален празник – повод за усмивки и цветя. А може и без цветя. Защо не саморъчно направена картичка? А може и без картичка, но обичта в очите е задължителна. Снахи ще поздравяват свекърви. Деца ще прегръщат майки. Зетьове ще подаряват шоколади на тъщи (колко му е). Християните ще се изпреварват да си показват почит едни на други. Ще използват всяка възможност да считат другия по-горен от себе си. За останалите не зная или не мога да бъда сигурна за мотивите им.

Няма да забравя как на всеки 8 март баща ми носеше подарък на майка ми, а ние със сестра ми задължително получавахме шоколади, нищо че не бяхме съпруги и майки, нито пък все още жени. Баща ми, който беше джентълмен, празнуваше Божия принцип на зачитането, без да беше длъжен да го прави.

Наясно съм, че тези кратки размишления ще предизвикат дебати. Точно това целя, защото до вчера и аз клонях към групата на онези, които презират всички нехристиянски празници, да не говорим пък за комунистическите. Проведох проучване обаче. Резултатите показаха, че християните са благородни и готови да празнуват другите, защото така имат повод да покажат любовта на Христос. Днес, когато 21 век набира скорост с всичките му извращения, едва ли някой помни борбата на изнурените и онеправдани работнички, които са се трудили за насъщния, защото явно не са имали друг избор и са протестирали от крайна нужда в далечната 1909 г. Остава Библията и нейните съвършени правила. Тя е и книгата на свободния избор, както и на предупрежденията.

Е, днес аз няма да презирам братята си, нито пък сестрите. Ще зачета тези, които празнуват, ще уважа и онези, които ще го направят на 25 март. Няма да се безпокоя за онези, които ще изразят мнение, различно от моето, защото „съвършената любов пропъжда страха.“

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg