Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквата в Ирландия се обяви срещу референдума за аборта

Main Pic
Публикувана: 12.03.2018
Автор:
Прочетена: 1104
Коментари: 0

До края на месец май в Ирландия ще се гласува за премахването на осмото изменение на Конституцията, което приравнява правото на живот на нероденото дете с това на майката или де факто, на забраната за аборт във всяка негова форма. Ако референдумът, предложен от правителството спечели, ще отвори пътя към формулирането на абортистките закони.

В този контекст църквите в страната изказаха своето възражение срещу тази „злощастна възможност“ с документ, с който призовава нацията да „избере живота“. Защото – пишат епископите – „живота на всички жени и техните все още неродени деца трябва да бъде винаги обичан, оценяван, приет и зачитан“.

Културна промяна в страната по темите за живота

„Както в останалата част на Европа и в нашата страна сме свидетели на културна промяна относно темите за живота, свидетели сме на една намалена чувствителност към живота“, се спонемава в докумнта. Друг спорен аргумент в докумнта е: фактът, че в обществото се е разпространила идеята за аборта като „състрадателно средство“ в помощ преди всичко на жените в трудност. Едно нещо е сигурно: жените, в трудни ситуации трябва да бъдат подпомагани, но когато се чака едно дете не може да се избира свободно между живота и смъртта. Детето не притежава никакво средство, за да се защити.

Църквата в Ирландия не приема компромиси: животът е основно право

В документа си ирландските епископи призовават населението да гласува срещу референдума.

„Всеки от нас има право на живот. Това е право, което не е дадено нито от конституцията на Ирландия, нито от които и да е друг закон. Имаме го „по право“ независимо дали сме богати или бедни, здрави или болни. Населението трябва да отхвърли референдума, предложен от правителството. Премахването на чл. 8 от Конституцията означава децата да се оставят на произвола на всеки закон за аборта, който ще бъде приет в бъдеще. Един път премахната тази защита на живота не ще остане нищо“.

По повод референдума правителството се е обърнало към Конституционния съд, за да разбере дали „нероденото дете притежава конституционни права“.  Съдът отгвори, че детето не само не притежава други права, но установи, също, че естественото право, предвечно и изначално, на това неродено не съществува! Това – според църквата – противоречи не само на християнската традиция, но и на гръцко-римската цивилизация.

На базата на действащите закони в Ирландия, жена, която прекъсне бременността си може да получи максимална присъда от 14 години затвор. Предишният референдум, през 1983, призна на плода статута на „граждани“ на равно с майката, за което абортът е приравнен на убийството.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg