Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Пакистан вероизповеданието ще се декларира в официалните документи

Main Pic
Публикувана: 20.03.2018
Автор:
Прочетена: 892
Коментари: 0

Пакистанският върховен съд е постановил, че всички граждани трябва да декларират своята религия, когато подават заявление за работа в публичната администрация или в който и да било официален документ, както и при полагане на клетва при граждански услуги, във въоръжените сили или магистратурата. Съдът е постановил също така, че онези, които прикриват религиозната си принадлежност, ще бъдат обвинени в „предателство към държавата”.

Според защитниците на правата на човека,  това действие е тежък удар върху религиозните малцинства в страната. Наистина, съдебното решение „ще създаде допълнително напрежение, например за общността на ахмадите, на които не е разрешено да се нричат мюсюлмани или да използват ислямски символи при религиозните си практики – нарушение, наказуемо със закона за богохулството в Пакистан”, съобщава на агенция „Fides” неправителствената организация с християнска насоченост „Center for Legal Aid, Assistance and Settlement”.

Пакистанското министерство по религиозните въпроси е заявило, че изискването за деклариране на вярата в официалните документи няма за цел да навреди на религиозните малцинства: „Декларацията не се отнася до обществеността, а само до администрацията и с нея се иска да се улесни достъпа на религиозните малцинства до образованието и до всички държавни сектори, с намерението да бъдат резервирани 5% от местата на разположение”, е пояснил Саджад Камар, говорител на министъра. Той е потвърдил също така, че „правителството и всички държавни институции са се ангажирали да гарантират сигурността на всички граждани, независимо от тяхната религия, каста или кредо”.

Източник: man.rv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg