Неделя, 21.04.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христос ни е благословил с всяко духовно благословение в небесните места;" Ефесяни 1:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бил Хайбълс се оттегля от всички ръководни постове

Main Pic
Публикувана: 12.04.2018
Автор:
Прочетена: 1074
Коментари: 0

В официално изявление на п-р Бил Хайбълс, основател и ръководител на една от най-големите църкви в САЩ – църква Уилоу крийк в Чикаго, се казва, „…взех решение да ускоря планираното си оттегляне и вместо през октомври тази година, това да стане тази вечер (10 април 2018 г. бел.ред.). Решението за това е мое и само мое, но след много дискусии то спечели единодушната подкрепа на стареите и на ръководството. Освен това реших да се оттегля от обичайните си роли на говорител и водещ на предстоящата Глобална лидерска конференция.“

Това решение е продиктувано от публикации както в нехристиянски, така и в християнски медии, на обвинения в непристойно поведение на Бил Хайбълс спрямо няколко жени от екипа на служението. Според информация на църковното ръководство, още през 2012 година е поръчано независимо разследване на някои от случаите, но не са намерени категорични доказателства в подкрепа на отправените обвинения. Разказите на потърпевшите са подкрепени от бивши близки съработници на Хайбълс – п-р Джон Ортбърг и Джими Меладо.

Хайбълс споделя: „Като знаете колко много обичам и тази църква, и Глобалната лидерска конференция, можете да си представите колко наскърбен бях от начина, по който свързания с мен спорен въпрос повлия на тези две служения. На нашите вътрешно-църковни събирания преди две седмици стареите ясно заявиха, че външните независими разследвания не са открили доказателства в подкрепа на обвиненията, които са стигнали до вниманието им.“

В обширното изявление, което можете да прочетете тук (https://goo.gl/7e67Zu) Бил споделя още: „Напоследък бях обвинен за много неща, които просто не съм извършил. Нека обаче със смирение призная три неща, в които допуснах грешка.

Първо, първоначалната ми реакция към някои от тези скорошни обвинения беше гняв. Признавам, че се чувствах много ядосан през последните няколко седмици, докато наблюдавах как вредните обвинения прелитат наоколо, без някой да понесе отговорността за тях. Почувствах се атакуван и знаех, че близките ми хора и църковното семейство ще бъдат засегнати. Искрено ми се ще първоначалната ми реакция да беше друга – изслушване и смирено размишление. Ако можех да се върна назад, щях да избера първо да изслушам, а после да поискам да науча и да разбера. Извинявам се, че реагирах отбранително, вместо да подканя към разговор и да покажа желание да се уча.

Второ, сега осъзнавам, че в определени условия и обстоятелства в миналото съм казал и показал неща, които са били възприети по начини, които не съм имал предвид, и по този начин съм накарал хора да се чувстват некомфортно. Твърде дълго съм бил сляп за тази динамика. И за това съжалявам изключително много.

Трето, твърде често съм се поставял в ситуации, които е било по-мъдро да избегна. В някои случаи съм проявявал наивност за динамиката, създавана от тези ситуации. Съжалявам за липсата на мъдрост от моя страна. Повече никога няма да поставя себе си в подобни ситуации.

Освен това искам да заявя, че всеки път, когато се повдигат подобни обвинения, те трябва да бъдат приемани с голямо смирение и сериозност. Потвърждавам пред вас, че приех тези обвинения много сериозно, както и стареите в нашата църква. Някои от историите, които се разказват за мен, са подвеждащи, а други са напълно неверни, а и разследващите не откриха доказателства за неправомерно поведение, но въпреки това аз бях отрезвен от тези обвинения и както вече казах, моля за помощ мъдри съветници, приятели и роднини, които да ми съдействат в процеса на смирено размишление.“
 

Според организаторите на Глобалната лидерска конференция, датите и останалите говорители в програмата за 2018 година, остават непроменени.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg