Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Международна организация иска разследване на извършените в Източна Гута атаки срещу деца

Main Pic
Публикувана: 12.04.2018
Автор:
Прочетена: 1015
Коментари: 0

„Ужасени сме от атаките в град Дума и Източта Гута. Ясно е, че за пореден път се убиват и раняват деца. Нашите партньори казват, че са оказали помощ на малолетни, които са се задушавали и са лежали безжизнени с пяна на устата, при ситуация на пълен хаос”. Това е заявила Соня Куш, директор на отдела за Сирия на неправителствената международна организация „Save the children”. Организацията от 1919 г. се бори за спасяването на живота на децата, на които да се гарантира бъдеще.

От началото на 2018 г. до средата на месец февруари, в района на Източна Гута са убити повече от 600 души, а над 2000 са ранени. Повече от 60 училища са разрушени или са с нанесени от бомбардировките щети, като по този начин 57.000 ученици са принудени да прекъснат или да напуснат училище.  Само през февруари в този район над 24 здравни структури са били нападнати.

Както разобличават здравните работници от зоната, има много малко лекари, които оказват помощ на ранените от атаките. По-голямата част от напълно квалифицираните лекари вече са напуснали града. Положението се утежнява и от голямата липса на лекарства и санитарни материали.

Соня Куш е отправила и апел, че „незабавно трябва да се приведе в действие прекратяването на огъня, както е разпоредено от Съвета за сигурност на ООН през февруари. На Обединените нации и на Международния комитет на Червения кръст трябва да бъде гарантиран достъп до всички зони на Източна Гута, включително до град Дума. След месеци на интензивни сблъсъци, бездомните и всички други граждани спешно се нуждаят от хуманитарна помощ. Международни следователи трябва да бъдат оторизирани да влязат в Дума, за да се проведе разследване по извършената атака: не можем да продължаваме да позволяваме в Сирия децата да бъдат безнаказано убивани”.

Източник: man.rv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg