Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Започна делото срещу американски пастор в Турция

Main Pic
Публикувана: 16.04.2018
Автор:
Прочетена: 2472
Коментари: 0

В Турция започна дело срещу американски пастор, обвинен във връзки с групировката на Фехтуллах Гюлен и неуспешния опит за преврат от юли 2016 година.

50-годишният Андрю Брансън е ръководил протестантска църква в град Измир. Месеци след преврата е арестуван и обвинен, че е осъществявал пропагандна дейност както от името на организацията ФЕТО, така и на забранената в Турция ПКК.

Твърди се и че е извършвал шпионаж с политически и военни цели. Пасторът отрича да е извършвал каквито и да е незаконни дейности. Ако бъде признат за виновен, може да получи две присъди от общо 35 години.

Брънсън беше арестуван през декември 2016 г. за предполагаеми връзки с обявената извън закона Кюрдска работническа партия /ПКК/ и с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятано от Анкара за главен вдъхновител на опита за преврат в Турция през 2016 г.

Американската администрация няколко пъти настоя за освобождаването на Брънсън, а президентът Доналд Тръмп заяви, че Турция трябва "незабавно" да върне пастора в САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна заяви, че преди това САЩ трябва да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg