Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Светите братя Кирил и Методий – българският феномен

Main Pic
Публикувана: 10.05.2018
Автор: д-р Ангел Петков
Прочетена: 1926
Коментари: 0

В края на 9 век Източната Римска империя, позната ни като Византия, се  утвърждава като могъща сила, която определя съдбите на другите народи. Византийският император разглежда себе си като бог на земята. Според наложеното мислене у хората, така както има един Бог на небето, който се разпорежда с небесните  дела, така има и един император на земята, който владее над човешките съдбини. И така, както не може да има други богове, не трябва да има и други царе. Но на север  от  Константинопол един владетел приема вярата в Христос и се стреми да покаже, че Бог на Небето е Един, но Той е благоволил да има и други царе на земята. Княз Борис I  вече е  покръстен, но  не желае да сведе глава пред гордия византийски император.  Императорът не се безпокои особено – българите нямат  свое четмо и писмо, и не могат да бъдат  равностойни на ромеите.

Обаче Бог в Своето величие е промислил друго. Така при  император Михаил идват пратеници на великоморавския княз Ростислав с молба да им прати учители, които да ги запознаят с Божието Слово и да им помогне да прогонят римляните. Императорът е благосклонен – той изпраща двамата свети братя Кирил и Методий, които вече са доказали дарбите си в други мисии. Те приемат новата си задача с радост. Но това, което правят, променя завинаги хода на историята. Братята не отиват във Великоморавия, за да покорят славяните под властта на Михаил, а за да им занесат Божието Слово. За тази цел те съставят нова азбука, така че и обикновеният човек да има  знание за великите Божии истини, като чете за тях на родния си език.

На пръв поглед делото им сякаш се проваля. Новият княз, Светополк е устремил поглед на Запад, към Рим и папата. Той прогонва от земите си учениците на двамата братя, а Методий хвърля в тъмница. Това обаче не означава край на мисията им. Прокудените ученици отиват точно там, където най-много се нуждаят  от тях  - в България, при княз Борис. Мъдрият княз разбира, че именно това ще направи народа му истински посветен на Бога. И ги приема. Не само е въодушевен от азбуката, но и веднага прави нужното да се преведат Писанията и богослужебните книги. Следващата стъпка е да се ограмотят хората. Така Божието Слово вече не е непонятно за българите. И най-простичкият селянин може да познае Бога чрез четене на Писанието. Превеждат се и научни книги – прави се превод на Аристотел, но неговите досега сложни и непонятни думи се превръщат в обикновени и разбираеми слова.

И ето, че българският народ вече може да се откъсне от Константинопол. Няма нужда и от Рим. Народът вече познава Христа, познава и науката, но не благодарение на гордите византийци, а поради труда на българските учители. И ето така дело, което трябва да постави един народ под крилото на Византия, става повод друг един народ да се откъсне от нея и да ѝ бъде равностоен.

Днес можем смело да кажем, че Бог е в основата на това дело. Кирил и Методий са от Солун и тук няма да спорим за техния произход. Те обаче са български феномен. Светите братя не доживяват, за да видят как делото им процъфтява, не успяват да видят и как други народи приемат тяхната азбука. Живо е обаче делото им. Защото наред с азбуката, се разпространява Словото на живота, Евангелието, а именно за това жадуват те.

И никаква сила не успява да премахне Христос от сърцата на българите. Нито жестокият турски ятаган, нито железният комунистически режим съумяват да изкоренят семето, което светите братя Кирил и Методий, чрез своите ученици, посяват в сърцата на хората. Ние сме техни длъжници. Българите почитат двамата братя от сърце, като им отреждат специален ден. Благодарим на Всевишния, който ги е избрал за това велико дело, с непреходна стойност. Словото се оказва по-силно от меча. И до днес е така.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg