Четвъртък, 05.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, както небето е по-високо от земята, Така и Моите пътища са по-високи от вашите пътища, И Моите помисли от вашите помисли." Исая 55:9

OnLine
RSS Facebook Twitter

Българско библейско дружество – привилегия без граници

Main Pic
Публикувана: 12.05.2018
Автор: Радослав Апостолов
Прочетена: 1534
Коментари: 0

От 7 години имам привилегията да бъда изпълнителен директор на Българското библейско дружество. В личен план това е особено вълнуващ период, защото Библейското дружество е уникална организация. Тя не е обвързана с нито една църква и конфесия, а има за цел да служи на всички в България, осигурявайки предпочитаните преводи на Свещеното Писание. ББД създава възможност за контакт с вярващи от най-широк спектър на християнството. С тази цел издава три различни превода на Библията. Един от тях е т.нар. Синодално издание, което следва фототипно изданието на Св. Синод от 1982 г. Това е официалният превод на БПЦ, единствено признат и приет за богослужебна употреба. Тази Библия, Синодален превод, издавана от ББД в различни формати, може да бъда намерена във всички митрополии в страната, в манастирите, в храмовете, в големите вериги книжарници като Хеликон, Сиела и др.

Издаваме и т.нар. „ревизирано“ (претърпяло езикова редакция) издание на Цариградската Библия, най-първия цялостен превод на Св. Писание на съвременен за времето си български език. Първото издание е отпечатано през 1871 г. в Цариград. Това Ревизирано издание на Библията е познато също и като „протестантско“, защото е основният библейски превод, който се използва от евангелско-протестантските общности. Погрешно е наречен „протестантски“ превод, защото Библията не може да бъде конфесионално определена – тя принадлежи на всички християни.

Освен тези два превода, през 2013 г. след 20 г. труд беше издадена и Библия, нов превод от оригиналните езици, предаваща библейското послание на съвременен и разбираем български език. Преводът е осъществен от екип преводачи – професори по богословие от Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, както и стилист от БАН.

Наред с чисто издателската дейност и осигуряването на издания на Библията от различните преводи, откакто съществува ББД се е старало да информира и образова обществеността относно Библията и нейната значимост. Осъществени са редица конференции и семинари, като сред тях можем да споменем поредицата научни конференции в различни градове от страната през 2008-2009 г. наречена „Година на Библията“.  

ББД използва различни поводи за припомняне на обществото и църквите за Библията. В тази връзка решихме да обърнем по-специално внимание на предстоящата през 2021 г. 150-годишнина от издаването на Цариградската Библия (1871-2021). Поради изключителния принос на тази Библия за страната ни като цяло, при отбелязването на тази годишнина ще се стараем да изтъкнем различните аспекти на това знаменателно събитие, както и значението на тази Библия, а и на Библията изобщо в днешния ден. Като част от подготовката на обществеността за предстоящия юбилей, започнахме кампания за преписване на ръка на Цариградската Библия. Целта ни е да имаме пълния преписан текст до средата на юбилейната година.

 Инициативата по преписването сме нарекли кампания „Нашата Библия“ – „наша“, защото е запазена и предадена от предците ни с цената на изключителни трудности, особено през комунистическия режим, и, защото на свой ред носим отговорност да я пазим и предадем на тези, които идват след нас. Като преписваме на ръка и оставяме своя „личен почерк“ и „лично участие“, си поставяме следните няколко цели:

  1. Да припомним историческите събития и значението на Цариградската Библия в духовен, културен и исторически аспект;
  2. Да покажем какво е значението на Библията изобщо в днешния ден, за днешния човек – нейната актуалност и стойност;
  3. Да подчертаем, че Библията не е само за нас, но и за тези, които идват след нас – да бъде на говорим език и през утрешния ден, достъпна във формат и вид, съответни на потребностите на онези, които идват и след нас.

Неслучайно кампанията започна с тържествено откриване на 1 декември 2017 г. (Денят на Библията), в ЕМЕЦ „Д-р Лонг“ - църквата, носеща името на една от основните движещи фигури за осъществяването и издаването на този превод. На мероприятието присъстваха основните ръководители на ББД, Обединените евангелски църкви, както и председателите на евангелско-протестантските деноминации в страната – основните ползватели на този библейски превод.  Преписването се осъществява в градове из цялата страна. Подробности са обявявани на Facebook страницата на кампанията (@OurBibleBG). Към момента вече е преписана книгата Битие. Като изключим гостуването в една църква в гр. Габрово – до момента преписването става в църкви в София. От м. юли натам предстои да бъде в църквите във Варна. Подробности за това ще дадем допълнително – отново на Facebook страницата на кампанията. Всички участници получават почетен сертификат за участие в кампанията. На него е изписано името им, градът, датата, както и точният библейски пасаж, който са преписали.

В преписването на Библията се включват хора от всякакви възрасти. Има много възрастни хора, които помнят добре преследването и гоненията на Библията през комунистическия режим. За тях е истинско чудо и Божия намеса фактът, че Библията е оцеляла и можем да се подготвяме в свобода за честването на този юбилей. Има и много тийнейджъри, млади хора, а също и деца – дори такива, които едва са се научили да пишат. Много е вълнуващо да се види как тези дечица, с помощта на своите родители  преписват по един стих. След това те с огромна радост получават своя сертификат за участие и позират гордо за снимка с него. Осъзнаването, че участват в честване на събитие, станало преди цели 150 г., оставя изключителни впечатления и спомен за цял живот. От ББД сме планирали цялата година да бъде посветена на годишнината, а през есента да се организира едно по-голямо събитие. На него именно ще отбележим тържествено годишнината и ще завършим преписването. Планираме и други инициативи за юбилейната 2021 г., но нека те бъдат изненада.

Социалните мрежи

ББД е там, където са нашите читатели. Освен традиционната група от свои читатели се стремим да достигнем и по-младите хора, а също и хората в активна възраст (25-45 г.), затова засилихме своето присъствие в дигиталния свят. Най-напред, основната част от продажбите ни се осъществява през нашия интернет магазин www.biblesociety.bg. Освен това, ББД има профили в различните социални медии (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube), активно ги използва за разпространяване на библейско послание, както и за рекламиране на изданията и инициативите си.

Преди две години организирахме през Facebook страницата си един летен фотоконкурс, наречен „Лято с Библията“. Целта на конкурса беше хората да се снимат с Библия, издание на ББД, на различни места, до които пътуват през лятото. След това да публикуват снимката с хаштаг #лятосБиблията на нашата Facebook страница. Съгласно регламента на конкурса, потребителят, чиято снимка е събрала най-много „харесвания“ в края на конкурса, печели голямата награда – уикенд за двама all-inclusive в един СПА хотел. Получихме снимки от най-различни краища на България, но и не само – Гърция, Турция, Европа, дори САЩ и Канада. Имахме снимки от най-разнообразни места – от плажа, от планина, от градска среда, дори от финала на Европейското първенство по футбол и от площад Таксим в Истанбул.

Наред с активното си присъствие си в социалните медии, дигитализирахме текстовете на трите ни библейски превода. Направихме свой собствен библейски портал www.bulgarian.bible, в който са достъпни за четене и сравняване през интернет браузър  нашите три текста на Библията на български език, както и много други на чужди езици. Предоставихме текстовете си за включване в няколко приложения за мобилни платформи като YouVersion, Bible.is и BibleGateway. Наскоро, в партньорство с издателите на Bible.is и Студио 865, осъществихме първия по рода си драматизиран аудио-запис на Новия Завет (използвайки текста на Библия, ревизирано издание).

ББД продължава активно да се стреми да отговори на потребностите на читателите си днес и сега. Знаем, че това, което е работело вчера, не е задължително да работи днес, а това, което работи днес – по всяка вероятност няма да работи утре. Затова е необходимо да сме винаги отворени за нови идеи и нови похвати, чрез които да достигаме до съвременното ни общество с вечната и непроменима стойност на Библията.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg