Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съборът на СЕПЦ призова младите служители да се включат по-дейно в евангелското дело

Main Pic
Публикувана: 11.05.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 4006
Коментари: 0

На 11-12 май в Сливен се проведе 22-рият редовен Събор на Съюза на евангелските петдесятни църкви (СЕПЦ) в България. Присъстваха 246 души, редовни делегати, излъчени от местните църкви от цялата страна. Пред форума бяха представени отчетите на ръководството, както и се изказаха мнения и препоръки от участниците.

По инициатива на Пастирската конференция бяха предложени и гласувани промени на Устава. Те се отнасяха основно към процедурата по евентуално закриване на дадена местна църква и процедурата по сключване на договори.

СЕПЦ към днешна дата се състои от 489 местни църкви, които се обслужват от 113 щатни служители, от които 73 са ръкоположени пастори.

Пастирската конференция на СЕПЦ представи пред делегатите на Събора единствената кандидатура за председател, досегашния ръководител на деноминацията, п-р Иван Врачев. Той представи програмата си за следващия 4 годишен период, който ще е неговия трети пореден мандат. Според Устава на деноминацията, няма ограничения в броя на мандатите, за които могат да бъдат номинирани и избирани в ръководството на СЕПЦ, отговарящите на условията пастири.

Като един от приоритетите за следващия мандат, п-р Врачев определи назначаването на млади ръководители на местни църкви. Той призова към стремеж за духовно обновление и съживление сред вярващите в местните църкви. Споменато бе, че акцентът на служението в бъдеще трябва да бъде поставен върху основаването на нови църкви и засилена мисионерска дейност. П-р Врачев изрази и желание за обновяване на духовната динамика, както и за завръщане към горящата ревност за Господа, която е основна характеристика на Ранната църква.

След процедурата по гласуване п-р Врачев беше преизбран като председател на СЕПЦ. Избрано беше и съюзно ръководство от 11 души, един от които по право е избраният председател.

От 35 отговарящи на уставните условия за ръководния орган, 10 си направиха отвод. От останалите 25 пастири бяха избрани 10 за ръководството. С тайно гласуване делегатите определиха в ръководство на СЕПЦ, за следващите 4 години да бъдат:

1.         Боян Митев

2.         Веселин Йотов

3.         Людмил Арсов

4.         Мирослав Маринов

5.         Пламен Василев

6.         Пламен Ганчев

7.         Румен Борджиев

8.         Татеос Нигохосян

9.         Трайчо Стефанов

10.       Христо Якимов

Впоследствие бе избрана и Контролно-ревизионна комисия от 7 души с председател Юри Стоянов.

Съборът на Съюза на евангелските петдесятни църкви беше форум, на който служители и представители на една от най-старите и уважавани християнски деноминации в страната, можаха да обменят мнения, да се видят и да общуват. Ветераните във вярата се насърчиха от присъствието на младите си съработници, а по-младите получиха прилив на ново дръзновение при спомена за подвизите на своите бащи във вярата.

Макар и интензивен, Съборът за пореден път затвърди у присъстващите усещането за силата на християнското семейство, както и убеждението за значимостта на общуването между отделните църкви. Малките общности разчитат на моралната, духовната, а в много случаи и на финансовата подкрепа на по-големите, а онези, които ги превъзхождат числено, се учат да състрадават и разбират проблемите на своите братя и сестри в малките населени места. Всички заедно се изграждат сплотено в Христовото тяло за Негова прослава.

Евангелски вестник допълнително ще ви запознае с визията на преизбрания председател, п-р Иван Врачев, в интервю с него, което ще бъде скоро публикувано.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg