Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

13 християни са убити и 41 са ранени в църкви в Индонезия след бомбен атентат в неделя сутринта

Main Pic
Публикувана: 13.05.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2056
Коментари: 0

 На 13 май, неделя сутринта самоубийци, с привързани към тях бомби нахлуват в 3 църкви в Индонезия, като убиват поне 13 души и раняват други 41.

Самоубийците са цяло семейство от 6 души – майка, баща и четирите им деца – 2 момчета на 15 и на 17 години, и 2 момичета – на 9 и 12. Момчетата са носели бомбите на скутовете си и са карали мотоциклет, а момичетата са придружавали майка си, която е имала бомба, завързана на кръста.

Момчетата с мотоциклета са връхлетели в Католическата църква „Св. Мария“, а майката с двете момичета е влязла в Презвитерианската църква в центъра на града.

Бащата, който карал кола с бомба, връхлетял в Петдесятната църква в центъра на Сурабая, който е вторият по големина град в Индонезия, с най-натоварено движение.

Полицията е успяла да арестува друг мъж, който е планирал да атакува Катедралната църква в града и в нея са открити бомби, които са детонирани. Детонирана е и бомба в Петдесятната църква.

Ранените 41 вярващи са били закарани в болница. Сред тях има и 2 полицаи, които са били сред охраната, грижеща се за безопасността в църквата.

Според данни на полицията атентаторите са членове на терористична организация, действаща в Индонезия, която е свързана с Ислямска държава.

Според сведения на очевидци нападенията са извършени рано, в около 7.00 часа, неделя сутринта.

От снимките, заснети в църквата „Св. Мария“, се виждат разрушенията. Движението в района е било блокирано. Междувременно говорителят на полицията в Джакарта главен инспектор Сетьо Уасисто е споменал на пресконференция, че полицията е задържала 4 терористи в 2 часа след полунощ в неделя. Те са притежавали револвери и стрели, към които са били прикрепени експлозиви. Въпросните мъже са възнамерявали да осъществят атентат, но са били заловени точно преди да атакуват.

Според информацията на инспектор Сетьо полицията разследва вероятността арестуваните терористи да имат връзка с атентаторите в църквите.

 

Indonesia correspondent , Straits Times

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg