Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Англиканската църква в Канада за първи път избра жена за архиепископ

Main Pic
Публикувана: 15.05.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1936
Коментари: 0

За първи път в историята Англиканската църква в Канада избра жена за архиепископ. Нейното име е Мелиса Скелтън, на 67 години. Новината беше оповестена от пресслужбата на епархията в Ню Уестминстър.

Мелиса Скелтън ще бъде едновременно архиепископ и митрополит. Тя е избрана да  оглавява Англиканската църква в провинциите Британска Колумбия и Юкон. В същото време Скелтън запазва и своята предишна длъжност - епископ на Ню Уестминстър.

Всъщност първата жена, станала архиепископ в Канада, е родена в Съединените щати, а родителите ѝ са адвокати. Преди да започне да се изкачва в църковната йерархия, Скелтън е работила в компаниите Procter & Gamble и Tom’s of Maine.

В интервю за  Anglican Journal, Мелиса Скелтън споделя, че този избор е смиряващ и тя благодари за честта. Тя добавя, че ѝ предстои да обиколи диоцеза, в който ще служи и моли останалите епископи да я подкрепят, като тя самата обещава да им бъде в помощ по всякакъв възможен начин. Скелтън заявява, че когато са ѝ предложили да бъде избрана, не е знаела, че именно тя ще бъде първата жена на този пост.

Според нея винаги, когато една жена е избирана на водеща позиция за първи път, независимо дали става дума за църковна или за светска длъжност, останалите жени са готови да я подкрепят и насърчават.

Скелтън става християнка в младежките си години. Има магистърска степен по бизнес администрация от университета в Чикаго, след което е учила в Богословската семинария във Вирджиния, откъдето също има магистърска степен. Става църковен служител през 1993 година, след което се издига до поста административен вицепрезидент на Богословската семинария в Ню Йорк Сити.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg