Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

80 % от американците вярват в Бога, но какво на практика означава това?

Main Pic
Публикувана: 17.05.2018
Автор: Kate Shellnut
Прочетена: 2074
Коментари: 0

През 90-те години на миналия век известната християнска изпълнителка Ейми Грант пееше: „Ние вярваме в Бога.“ Днес четирима от петима американци заявяват същото, но какво в действителност имат предвид?

Пастири и богослови често предупреждават вярващите, че е възможно да се поклонят на свой Бог, като с това имат предвид, че не всички, които изповядват вяра, всъщност познават Бога на Библията и вярват в християнското кредо. Американците продължават по навик да си пожелават Бог да благослови Америка и на банкнотите им все още стои надписът „На Бог се доверяваме“. Кой Бог обаче?

В проучване, проведено от Pew Research Center, стават видни следните подробности:

  • 80% от американците заявяват, че вярват в Бога, но само 56% от тях твърдят, че се покланят на Бога, описан в Библията;
  • 33% вярват в Бога, но го определят като безлична духовна сила;
  • ¾ от всички американски християни вярват, че Бог е любящ, вездесъщ и всемогъщ;
  • 9 от 10 американски християни вярват, че Бог може да им говори директно и виждат как работи в живота им;
  • Чернокожите американци, християни са още по-голям процент. 98% от тях твърдят, че Бог ги пази, а 96% смятат, че Бог ги възнаграждава;
  • Чернокожите християни са единствените, които заявяват (50% от тях), че Бог ги наказва

По отношение на процентното съотношение между вярващите мъже и жени, проучването показва, че вярващите жени са повече от мъжете. Повече са и жените, които ходят на църква и изповядват, че Бог играе съществена роля в тяхното ежедневие.

Според авторката на книгата „Дали Библията е добра за жените?“, Уенди Алсъп „жените са по-раними и уязвими и са по-склонни да повярват, че Бог ги обича. Дори и да са разочаровани от църквата, и да не посещават богослуженията, те продължават да вярват в Божията любов и грижа.“

 82% от всички жени смятат, че Бог обича всички хора, въпреки техните недостатъци, а в случая процентът на мъжете е 72. 76% от жените са уверени, че Бог е всезнаещ, а тук процентът на мъжете е 65.

 Вярата в Бога може да има много измерения, затова е важно да се знае доколко хората, които се определят като вярващи, в действителност визират Бога на Библията и дали са запознати с Неговите атрибути, както и дали знаят пътя за спасение. Вярата включва и увереност в Божията грижа и участие в живота на християнина, както и обратна връзка. Бог обича хората и се е погрижил за тяхното спасение, но те са отговорни да откликнат на любящата покана. Християнството е единствената вяра, която не изисква жертви от човека, защото Бог вече се е погрижил за това, жертвайки Своя Единороден Син на кръста за спасението на човечеството.

 

Kate Shellnutt

Christianity Today

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg