Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Благовестие в празник и в делник

Main Pic
Публикувана: 22.05.2018
Автор: Нели Тончева
Прочетена: 2403
Коментари: 0

Уважаеми читатели, имаме удоволствието да ви запознаем с визията, позицията и социалните инициативи на християнска църква "Благовестие" Бургас. Вярваме, че ще бъдете възрадвани, насърчени и предизвикани.

 

ЕВ: Църква „Благовестие“ Бургас е известна в България със своята обществена активност извън рамките на църковната дейност. Има ли конкретни причини за това?

Нели Тончева: Основната причина се корени във визията на църквата, заложена още при основаването ѝ. Стремим да гледаме в 3 посоки – нагоре към Бога, навътре към нашите ближни по вяра и навън към обществото. А формите на споделяне на вярата ни са били най-различни през годините – според нуждата и сезона.

 

ЕВ: Моля, разкажете за инициативата на църква „Благовестие“, организирана за 23 май.

Нели Тончева: Има един неоспорим исторически факт относно мотивите за създаване на азбуката, който малко остана в сянка през годините на комунизма. Теофилакт Охридски пише за Кирил и Методий, че са били обзети от „безутешна скръб за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна“ и се обръщат с молитва към Христос: „да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат Божественото Писание на този език.” С други думи основната мисия на Кирил и Методи и техните ученици е да имаме Библията на разбираем език. Когато това се е случвало през 9 век, те едва ли са предполагали, че 12 века по-късно тази Библия ще продължава да бъде най-превежданата, най-четената и най-разпространяваната книга в света. Нашата инициатива на 23 май е начин да почетем това тяхно дело чрез публичен прочит на откъси от Писанията.

За пръв път такова публично четене на Писанията се проведе по същото време миналата година, на открито при НДК - София. С п-р Тончев бяхме сред участниците в него и много ни допадна като събитие. Това ни мотивира да организираме подобно четене и в Бургас.

При нас то ще бъде на Открита сцена „Охлюва“ в Морската градина от 18.00 часа. Подбрали сме 24 откъси от Стария и Новия Завет и сме поканили 24-ма четци. Сред тях са омбудсмана и заместник областния управител, преподаватели, издатели, актьори, архитект, лекар, духовни лица от протестантската, православната и католическата общност, въобще хора от различни професии и възраст.

Вярваме, че това публично четене на Словото ще почете делото на светите братя, но и ще „укрепи сърцата и умовете” на слушателите, и ще ги подготви „да познаят Бога”, както ни се казва в „Проглас към евангелието”. Така ни увещава и ап. Павел в Римляни10:17: „Вярата идва от слушане, а слушането от Божието Слово”.

А в София публичното четене на Библията тази година ще бъде на 24 май, организирано от сдружение "Слово" пред Народния театър от 11 до 13 часа.

 

ЕВ: Как се роди идеята за манифестацията на 24 май?

Нели Тончева: Подтикът да се включим в градската манифестация за 24 май дойде след един страничен разговор за този празник, когато в сърцето на п-р Живко Тончев оживя въпросът: „Къде е църквата в това?”С други думи, как църквата е част от онова, което се случва в града и е актуално за общността? Така стигнахме до идеята за участие в градската манифестация за 24 май, като начин да възродим истината за връзката между просветата и духовността.

При подготовката на плакатите за манифестацията се обърнахме за съдействие към Момчил Петров - историк и богослов, който ни помогна с подходящи цитати по темата. Така насочихме прожектора на общественото внимание върху тази важна истина, че азбуката е била създадена не просто за да станем по-грамотни като народ, а за да бъдем духовно просветени за спасителното дело на Христос, извършено за всеки от нас.

 

ЕВ: Каква е вашата цел днес, когато организирате тази манифестация за 4-та поредна година?

Нели Тончева: Целта на шествието ни по градските улици е същата като преди - да продължаваме да напомняме за духовно просветителското дело на Кирил и Методий и техните ученици. Също така да изразим чувствата си на признателност към Бога и радост от това, че това тяхно дело продължава да жъне плодове. Ето днес ние сме благословени да имаме свободен достъп до Библията в няколко вида превод и формат.

Много се радваме и за това, че след първата година на манифестиране, към нас се присъединиха и другите протестантски църкви в Бургас и вече трета поредна година заедно подготвяме и провеждаме това вълнуващо събитие. Тази година посланията ни върху плакатите ще бъдат цитати от Словото и от наши будители. Всяко послание ще започва с буква от азбуката, а докато минаваме с лозунги и знамена, ще звучат на запис и подбрани за случая тържествени възрожденски песни.

 

ЕВ: Какви са реакциите, на които сте свидетели?

Нели Тончева: Реакциите са положителни – и у хората, които ни наблюдават, и като отношение на институциите към участието ни.

 

ЕВ: Има ли видими резултати и какви?

Нели Тончева: Виждаме полза в няколко аспекта. От една страна - за самото общество е важно да си припомня, че първата и главна цел на просветата е духовността. Но духовност – не само като начетеност изобщо, а в смисъл на богопознание. Или както казва нашият съвременник Румен Стаматов, професор по психология: „Дълбоката същност на ОБРАЗованието е възобновяването на Божия образ в човека”.

От друга страна - за самите църкви, които участват в събитието, резултатът е израстване в единството - чрез обща молитва, сътрудничество в организацията, сплотяване от общото преживяване. Нашият водещ банер е един: „Християнски евангелски църкви”, защото въпреки разнообразието си, ние сме по същество една общност.

Също така, когато манифестираме по един мирен, цивилизован и красив начин, това обогатява представата на другите за нас. Вижда се, че протестантите са едни нормални, приветливи, обществено ангажирани хора, които не се срамуват от своята християнска вяра и църковна принадлежност.

Освен всичко друго, инициативата ни вдъхновява и вярващите в други градове. Миналата година манифестираха църквите в Пловдив, чудесно е, че планират да го направят и тази.

 

ЕВ: Ще продължите ли с вашите инициативи? До кога?

Нели Тончева: Да, докато има благоприятно време за това – ще продължаваме с различни обществени инициативи. Казват, че едно здраво общество се гради на три основни стълба: църква, семейство и училище. Когато църквата е отделена от обществения живот – това разклаща устоите и на семейството, и на училището. Изгубват се духовните ориентири за добро и зло, размиват се ценностите, животът обезсолява... Затова всяко усилие, което би допринесло да се възстанови мястото на църквата в обществото, не е напразно и трябва да продължава, „докато е ден”.

 

ЕВ: Какво ще пожелаете на читателите на Евангелски вестник по повод празника?

Нели Тончева: Да използват празника като повод да споделят със своите приятели и познати защо всъщност е създадена азбуката ни и какво благословение за отделния човек и за цялото общество е да познават Бога и Словото Му.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg