Четвъртък, 12.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"И вие, прочее, сега сте на скръб; но Аз пак ще ви видя, и сърцето ви ще се зарадва, и радостта ви никой няма да ви отнеме." Йоан 16:22

OnLine
RSS Facebook Twitter

Открит е фрагмент от най-стария ръкопис на евангелието от Марк

Main Pic
Публикувана: 02.06.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1698
Коментари: 0

Открит е древен и особено дискутиран фрагмент от евангелието на Марк(о), който експертите датират в началото на трети или в края на втори век. Това го превръща в най-древния фрагмент от еангелието на Марк, намиран някога.

На 24 май Египетското дружество за изследване е направило изявление относно фрагмента, който е известен като P.Oxy LXXXIII 5345. Изявлението е  публикувано на  уебсайта на дружеството. 

В изявлението се казва следното: "След задълбочено изследване и сравняване на въпросния фрагмент с други текстове, датирани по същото време, неговата датировка се изчислява в края на втори и началото на трети век."

В изявлението се добавя, че и от двете страни на папируса е запазен текст, който представлява пасаж от евангелието от Марк. Според данни на дружеството фрагментът е намерен през 1903 година заедно с други древни документи.

Информацията е предоставена от професор Крег Еванс, който е специалист по Християнски антики в Баптисткия университет в Хюстън. Той на свой ред е оповестил информацията в своя профил в Туитър.

Източник: Christian Headlines

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg