Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Върховният съд на САЩ отсъди в полза на пекар от Колорадо, отказал да направи торта за гей-сватба

Main Pic
Публикувана: 04.06.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1526
Коментари: 0

В понеделник, 4 юни, Върховният съд на САЩ отсъди в полза на пекаря от Колорадо, който отказа да направи торта за гей-сватба. Това е едно от най-обсъжданите съдебни дела в Съединените щати през последните месеци.

Съдия Антъни Кенеди се е произнесъл по спорното дело, след като съдът в Колорадо е взел решение в полза на гей-двойката и против пекаря, Джак Филипс. Спорният въпрос е дали даден бизнес може да реши да откаже услуги, искани от хомосексуални двойки. 

Съдебното дело е било фокусирано върху формулираното като антирелигиозно предубеждение, заради което съдът в Колорадо отсъжда против пекаря Филипс. 

В своето решение съдия Кенеди казва следното: "Враждебното отношение на Комисията по човешки права в Колорадо е в пълно несъответствие с гаранциите на Първата поправка в Конституцията, според която съдът е длъжен да вземе решение, което е неутрално спрямо религиозните убеждения на личността." 

Адвокатът Майкъл Фарис, който е защитник на Филипс, е споделил пред Fox News, че неговият клиент е много доволен от справедливото решение на Върховния съд. Фарис добавя, че съдия Кенеди е заявил, че толерантността трябва да бъде проявявана двупосочно, а не само едностранно.

Основанията и мотивите за отказа на пекаря изцяло почиват върху неговите дълбоки религиозни убеждения. Върховният съд е обявил, че пекарят има право да упражнява своя бизнес, както намери за добре с оглед на неговите верски убеждения, доколкото те не са в разрез с действащите закони на Съединените щати. Решението е подкрепено от 7 гласа срещу 2 против.

Всичко започва през 2012 година, когато Чарли Крейг и Дейвид Мълинс от Денвар отиват в известната пекарна на Джак Филипс, за да поръчат торта за своя сватбен ден. Когато Филипс научава, че се касае за гей-сватба, той отказва да изпълни поръчката. Междувременно няколко съдебни инстанции отсъждат в полза на гей-двойката, докато делото не стига до Върховния съд на САЩ.

Междувременно Филипс е загубил бизнеса си и е трябвало да освободи хората, които са работели за него, докато са траели съдебните дела на по-нисшите инстанции. Той обяснява решението си с думите: "Не става дума за това да откажеш услуга на определени клиенти, а по-скоро да направиш специална торта за събитие, което се предполага, че е свещен ритуал. В конкретния случай това беше нещо, което трябваше да сторя против моята съвест и християнски убеждения, затова отказах."

 Администрацията на Тръмп подкрепя пекаря Филипс, който е представляван в съда от Алианса за защита на свободата (Aliance Defending Freedom), консервативна християнска неправителствена организация.

Източник: Fox News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg