Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Приятелят - безценен дар, който сами избираме

Main Pic
Публикувана: 08.06.2018
Автор: Наталия Станчева
Прочетена: 2553
Коментари: 0
„Предпочитам да ходя в тъмнината с приятел, отколкото на светло сама“.
 
Думите по-горе принадлежат на Хелън Келър и всеки, който знае коя е тя, осъзнава дълбочината на казаното. Това не е сладникаво философско твърдение в статус от фейсбук, неизменно придружено от красива снимка, а болезнено изстрадана истина от жена, която е ходила в тъмнина и тишина през целия си живот. Останала сляпа и глуха от невръстна възраст, Хелън по-добре от нас, зрящите и чуващите, разбира мрака и тишината, обгърнали всеки неин ден, без изключение. Нима има нещо, което е желаела по-силно от това да вижда светлината? Интересно, но пред алтернативата да ходи на светло, но сама, тя предпочита да си остане в тъмното, но не сама. С приятел.
 
Хелън твърди, че приятелите са тези, които са сътворили историята на живота й. „По хиляди начини“, казва тя, „те взеха ограниченията ми и ги превърнаха в прекрасни привилегии“. Какъв чудесен начин да се опише същността на приятелството! Приятелят вижда слабостта ни, провала ни, невъзможността да се справим сами, и вместо да злорадства и триумфира над падналото ни наранено чувство за достойнство и значимост, той ни подава ръка, за да стане слабостта ни - смелост, провалът ни – победа, а невъзможното – ново начало.
 
На 9 юни, Международен ден на приятелството припомняме историята на първата незряща жена, завършила Харвард с бакалавърска степен по изкуствата, с присъдена титла „Доктор хонорис кауза“ от редица престижни световни университети. Обаче Хелън Келър едва ли би постигнала всичко това без една безценна личност, помогнала ѝ да прекрачи границите на своя заключен за другите свят. Паметен остава денят, в който тази специална жена се посвещава на мисията да освободи духа на сляпо-глухото момиче  от оковите на тъмнината. Тази изключителна личност е Ан Съливан - учителка на малката Хелън и много повече от учителка. Тя е приятелят, верният спътник, посветил се да разкрие и изяви огромния потенциал на Хелън, като завинаги свърза живота си с нейния.
 
За силната връзка между двете свидетелства и фактът, че след смъртта ѝ тленните останки на Хелън са положени именно до тези на Ан. На Ан Съливан е посветен филм, озаглавен „Чародейката“. Именно така са я наричали и като такава са я въприемали околните, свидетели на чудесата, които Ан и безрезервната ѝ обич са извършили в живота на Хелън Келър.
 
Понятията за учител и приятел са неразривно свързани, ала те не касаят единствено тази забележителна жена. Учителят (истинският) е наш приятел, който стои близо до ученика си, милее за него и излива цялата си енергия в това да му придаде необходимите знания. Приятелят (истинският) е наш учител, от когото получаваме ценни уроци, в зависимост от различните житейски ситуации, в които се намираме. Урок по жертвоготовност, урок по преданост, урок по непоколебимост. Урок по казване на истината, дори когато е трудна за преглъщане и от нея боли. Урок по простителност и безусловно приемане.
 
Когато в ума ни изплуват образите на скъпи учители, с готовност и лекота бихме нарекли мнозина от тях наши приятели (във физически и в духовен план). И колко безценни учители бихме разпознали в лицата на приятелите си, само ако сме честни пред себе си и смирим горделивостта си и увереността, че превъзхождаме останалите.
 
Благословени сме, ако имаме приятел. Блажени сме, ако самите ние сме приятел за някой друг в нужда. Никой не избира семейството си, но Бог ни е дал привилегия и отговорност да избираме своите приятели. Господ ни съветва да бъдем мъдри в този избор. Увещава ни, че приятелят може да бъде по-близък и от брат.  Имаме ли очи да съзрем "чародеите" в нашия  живот? А осъзнаваме ли, че с думите и делата си ние можем да извършим чудо за приятелите си?
 
Физически Хелън Келър е нямала очи да види, но е имала сърце да разбере, ум да осъзнае и душа, която е била докосната от загрижеността на приятел. И това ѝ е стигало, за да бъде благодарна. Признателна не само на вярната приятелка, която ѝ е посветила живота си, но и благодарна на Единствения Учител и Вечен Приятел, Господ Исус Христос.
 
 Келър е автор на 1420 творби, в 4 040 публикации на 18 езика и нейните крилати мисли са познати на мнозина. Ще завърша с една от тях: „За три неща благодаря на Бога всеки ден от живота ми: благодаря Му, че ми е дал да позная делата Му; дълбоко Му благодаря, че в мрака ми Той е запалил лампата на вярата; а най-дълбоката ми благодарност е, че имам друг живот, който мога да очаквам с нетърпение – живот радостен със светлина, цветя и небесни песни.“
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg