Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Младеж със синдрома на Даун: Всички сме еднакви. Всички имаме нужда от Бога

Main Pic
Публикувана: 09.06.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1276
Коментари: 0
„Всички ние сме различни“, казва Райън Питмън. „А аз съм различен, защото съм роден със Синдрома на Даун“. Същевременно обаче си приличаме, защото „всички имаме нужда от Бога“.
 
Във видео от 2011 година, излъчено от Fellowship Bible Church, църква в Нашвил, щата Тенеси, родителите на Райън Рон и Шерил разказват за непреклонното желание на третия им син Райън да участва в мисия в Перу. Първоначално те реагирали колебливо, защото не знаели как Райън би се справил с многото километри, но в края на краищата склонили и се съгласили да предприемат това пътуване заедно като семейство. След като се свързали с приемната църква в Перу, пасторът научил, че Райън е със Синдром на Даун и заинтригуван, им предложил момчето и семейството му да работят с други перуански семейства с деца със специални потребности.
 
 „Изведнъж ми просветна“, споделя бащата на Райън, „че Бог е предвидил много повече от това, което сме си представяли, че ще постигнем с тази мисия“. Той разказва как съпругата му Шерил била подготвила урок, насочен към майките, отглеждащи дете със специални потребности, за това как да имаме влияние в света около нас. Преди обаче да изнесе урока си, майката моли сина си да прочете своето свидетелство. И той го прави. 
Присъстващите на събирането хора били изумени от факта, че Райън може да чете, а една жена казала, че се чувства вдъхновена още по-усърдно да работи с тамошните деца със специални потребности.
 
 „Изумително беше да гледам очите на тези майки, надеждата, която гореше в тях“, спомня си Рон. „Нямах представа, че Бог ще използва сина ни по този начин, че той ще окаже такова въздействие върху толкова много хора, просто като разкаже историята си.“
Когато при пренатална диагностика родителите научат, че детето им има Синдрома на Даун, в повечето случаи медицинският персонал не е никак насърчителен, обикновено съветите са да се направи аборт и ако изобщо се предлага нещо, то е оскъдна и остаряла информация за това състояние. Родителите, точно както родителите на деца със специални потребности в Перу, често чуват единствено колко ограничен потенциал ще имат децата им, вместо да им се посочи какво е възможно да постигнат. Твърде често медицинските работници представят нещата във възможно най-черни краски, и в отчаянието и страха си мнозина избират аборта.
 
Има страни по света, които са обявили война на Синдрома на Даун и твърдят, че са го елиминирали... но в действителност те просто са издирили и унищожили тези деца преди изобщо да се родят. Обаче, да убиеш хора с по-различни способности – ценни хора, какъвто е Райън – не е разрешение за нито едно медицинско състояние, а брутална дискриминация.
 
С право Райън казва, че всички сме различни, и при все това еднакви. Време е да започнем да осъзнаваме, че всеки живот има смисъл и е създаден със специална цел.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg