Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вярващите в Оклахома в спор за легализирането на медицинската марихуана

Main Pic
Публикувана: 10.06.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1137
Коментари: 0

Според презвитерианския служител Боби Грифит легализирането на медицинската марихуана в щата Оклахома може да помогне на страдащите от артрит и други хронични заболявания, както и на ветераните от войните, които са измъчвани от посттравматичен стрес. Боби е на 41 години, съпруг и баща и има своите основания да подкрепя така наречения Въпрос 788 в закона на щата Оклахома. Той касае легализирането на марихуаната и трябва да се гласува на 26 юни, само след броени дни.

"Лично за себе си, аз бих искал да имам рецепта за медицинска марихуана, за да проверя дали е ефикасна за справяне с проблемите ми с депресията", казва Грифит, който е помощник пастир в Презвитерианската църква в центъра на Оклахома Сити и член на Националната група на свещенослужителите в подкрепа на новата политика за лекарствата.

Според Грифит  предстоящото гласуване има за цел да подобри нещата в здравната система и да намали зависимостта от опиати болкоуспокояващи, което на практика е "морален проблем". 

Опонентите на Грифит от своя страна твърдят, че би било неморално да гласуват в полза на подобно решение.  Сенатор Джеймс Ланкфорд, който е ръкоположен баптистки пастир, смята, че гласуването на подобен закон ще означава "да реабилитират марихуаната, която се появява дегизирана като медикамент."

Ланкфорд, който е бил директор на младежки християнски лагер преди да бъде избран за сенатор, споделя следното пред Religion News:  "Според мен един морален въпрос като този е и проблем на цялото семейство. Най-доброто, което можем да направим, е да не допускаме още млади и възрастни хора да пушат марихуана. Обществото ни само ще пострада, ако гражданите му се дрогират и не са адекватни. Марихуаната няма да ни направи по-успешни. Тя няма да донесе сигурност в училищата на щата Оклахома."

Според статистиката на Националната конференция за щастко легализиране 30 от щатите са приели закона за легализиране на марихуаната, като първият е щатът Калифорния, който гласува в полза на закона през 1996 година. Оклахома ще бъде първият щат, който предстои да приеме закона, без да поставя условия. Според критиците на закона, това ще даде право на лекарите да предписват марихуана на пациенти, като им дават рецепти, валидни за срок от 2 години. Медицинската асоциация на щата Оклахома цитира липсата на "основателни доказателства в нужните проучвания" в подкрепа на медицинската марихуана.

Пастир Пол Абнър, който е служител в Божията църква и е водач на Коалицията против марихуаната, с название Oklahoma Faith Leaders, заявява следното: "Законът се опитва да подмами обикновените жители на щата Оклахома да се предадат и да го приемат." Абнър предупреждава: "Ключовото нещо е, че марихуаната не е медицинско средство. Те използват понятието, за да легализират марихуаната с цел развлечение. От духовна гледна точка никой от нас не може да има бистър ум и здраво тяло, ако е под влиянието на нещо друго, различно от Светия Дух."

От друга страна, организацията "Жителите на Оклахома в подкрепа на здравето", която е най-силният поддръжник за гласуване и приемане на закона, смята, че пациентите и техните лекари трябва да разполагат със свободата да изберат и използват най-подходящите медицински средства и възможности."

Последната група не изтъква религиозни мотиви в посланието си, но те се подразбират, тъй като Оклахома е щатът, в който всеки 3 от 4 души се определят като вярващи или силно вярващи.  По статистика жителите на Оклахома са най-консервативните американци, що се касае до гласуване на нови закони. През 2016 щатът гласува за президента Тръмп с подкрепа от 65%. В същата година 66% гласуват в подкрепа на смъртното наказание. Неотдавна губернатор Мери Фелин подписа закон, който забранява на гей двойки да осиновяват деца, тъй като не отговарят на съответните религиозни критерии.

По отношение на медицинската марихиана, обаче, до момента проучванията показват, че законът се подкрепя от около 57.5% от жителите на Оклахома, което означава, че най-вероятно ще бъде приет.

Източник: Christian Headlines

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg