Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ролята на капелана - служение, което не трябва да бъде пренебрегвано

Main Pic
Публикувана: 19.06.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3139
Коментари: 0
Интервю с п-р Гроздан Стоевски, председател на Сдружение „Св. Георги Победоносец” и ръководител за Европа на Military Ministry International, Великобритания. 
 
ЕВ:  Моля, разкажете за дейността на сдружението и постигнатото от него?
 
П-р Гроздан Стоевски: Сдружение „Св. Георги Победоносец” е създадено през 2012 г. и се явява приемник на Служението с военни, основано през 1998 г. от мен, Валентин Вълканов, Николай Колев, Николай Николов и Жеко Арабов. Основната цел на организацията е да осигури духовна грижа и просвета във Въоръжените сили – армия, полиция, гранична полиция, пожарна. Тази година служението с военни отбелязва своята 20-та годишнина.
 
През годините екипът на сдружението, съвместно с партньорски организации като Military Ministry International, Великобритания е реализирало редица проекти, като например: Провеждане на първия Евросеминар’2000, в гр. Велико Търново, под патронажа на Вицепрезидента Тодор Кавалджиев (тогава) и с домакинството на НВУ „В. Левски” (2000 г.);  подпомагане с финансови средства изграждането на параклиси във войсковите части и отпечатването на камуфлажно издание на Библията за военнослужещи, заминаващи на международни мисии в Ирак и Афганистан (2006-2008 г); организиране на Магистърска програма по Капеланство към ВДУ „Св. Тривелий” (2008-2010 г.);  Първа и Втора Международна Православна консултация на православни военни свещеници, с любезното домакинство на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (2015) и Троянската света обител (2017), с благословията на Св. Синод и личното участие на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий. През 2018 г. беше създаден „Отдел за служение сред военни” към ОЕЦ, чиято дейност понастоящем се координира от мен.
 
Сдружението е пълноправен член и на световната Асоциация на сдруженията на християни военнослужещи (АСХВ), в която членуват над 156 държави от цял свят.
 
ЕВ:  Какви са целите, които сте си поставили:
П-р Гроздан Стоевски: Дейността на сдружението има две основни цели: Осигуряване на духовна грижа и просвета във ВС и възстановяване на института на Военното свещенство в Българската армия.
 
ЕВ: Какви са  последните ви проекти?
П-р Гроздан Стоевски: Съвсем наскоро, на 9 юни, станаха две важни събития за сдружението. На проведеното Отчетно-изборно събрание досегашният председател, презвитер Христо Пенков беше избран за почетен председател, като аз бях избран отново за действащ председател, след като 15 години съм изпълнявал тази функция.
На същия ден от 18:00 часа беше организирано и официално честване на 20-годишния юбилей на сдружението, проведено в Централния военен клуб, гр. София. 
Събитието беше уважено от официални представители на Министерство на отбраната, г-н Александър Урумов, директор на Дирекция „Връзки с обществеността”, Св. Синод на БПЦ, в лицето Негово Високопреосвещенство Великотърновский Митрополит Григорий, свещеноиконом отец Николай Георгиев, говорител на Св. Синод, ОЕЦ, генерал-майор Роди Портър, Главен изпълнителен директор на Military Ministry International, о.з. подполк. Торбьорн Бострум, вицепрезидент на АСХВ, представители на Националната гвардейска част, ДАНС, баретите, Представителството на НАТО в България, гости от Гърция, Румъния, Хърватска, приятели и съмишленици.
От името на ОЕЦ приветствие отправи и неговия зам.председател, п-р Влади Райчинов.
 
ЕВ: Каква е визията ви за бъдещето?
П-р Гроздан Стоевски:  Живеем в динамично и неспокойно време, изпълнено със заплахи като радикален ислям, международен тероризъм, напрежение между съседни държави, геополитически интереси и териториални претенции и т.н. Така отново на преден план в обществения живот излизат въпроси като модернизацията на Въоръжените сили, но също така и необходимостта от духовна грижа и просвета за военнослужещите. Оказва се, че България е една от малкото държави в НАТО (освен Албания), където все още няма институт на военния свещеник. Това е и основна задача за близкото бъдеще пред държавните институции и командването на армията. В този смисъл сдружение „Св. Георги Победоносец” може да даде своя сериозен принос.
 
Също така, бихме искали да възстановим дейността на сдружението, в помощ на служението на евангелските църкви да достигнат с Благата вест и хората с военна или полицейска униформа, в изпълнение на Великото поръчение (Мат. 28:19,20), което обхваща всички хора, независимо от тяхната професия.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg