Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бежанци християни прославят Бога за своето избавление при пристигането си в Европа

Main Pic
Публикувана: 19.06.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1353
Коментари: 0

На 20 юни, Международен ден на бежанците споделяме някои данни от последните дни:

630 бежанци от 32 националности са пристигнали във Валенсия, Испания, след като в продължение на осем дни са били на борда на спасителен кораб  "Aquarius" през изминалата седмица. Сред тях има множество християни, в това число и жени, заплашени от отвличания и трафик. При пристигането си бежанците християни са изразили открито радостта си и своята благодарност към Бога за тяхното избавление. Бежанците са били посрещнати от голям екип доброволци, сред които има лекари, психиатри, психолози и консултанти, които са готови да им окажат нужната помощ. 

Християните изразяват своята благодарност с хвалебни химни към Бога, признателни за тяхното избавление. Те подканят и мюсюлманите, които се намират на борда на кораба да се присъединят към тях и да участват в хвалението. Непълнолетните и бременните жени получават специални грижи и помощ.

Д-р Беверслуис, който работи за организацията "Лекари без граници" (MSF) споделя следното: "Натъкнахме се на 32 души с медицински проблеми, в това число изгаряния, хронични заболявания и редица случаи на ортопедични проблеми."  Жените, които са били обект на сексуално и физическо насилие, или са били мишена на трафик, ще получат специализирана помощ от психиатри и психолози, както и нужната законова и административна защита.

Испанските власти организират специални пансиони за бежанците, но до един месец ще трябва да бъде приложен общият закон, който касае мигрантите. Някои от тях ще бъдат транспортирани до Франция по взаимно съгласие. Други ще бъдат върнати обратно в техните страни. 

Един от бежанците разказва следното пред националната телевизия на Испания, TVE: "Прекарах осем месеца в Либия, в очакване да бъдем изпратени в Италия. Много пъти съм бил подлаган на тормоз. Непрекъснато стават отвличания и жените не могат да излизат сами по улиците. Ситуацията в Нигерия е много тежка. Християните биват преследвани и убивани заради вярата си."

Според информация на испанския El Mundo на борда на Aquarius са родени 6 бебета, които носят имената Чудо, Милост, Благоволение, Нов човек, Алекс и Христос. Само за последната седмица около 900 мигранти са пристигнали в Испания, основно на Канарските острови. С това броят на бежанците, пристигнали в Испания за 2018 година става 9 300 души.

В Съединените щати само 48 християни бежанци са приети от началото на 2018 година, дошли от страни от Близкия Изток заради ограничителната политика на президента Тръмп в тази област.

За съжаление хиляди християни, които са бежанци в Европа, за да избегнат преследването в Близкия Изток, са подложени на омразата на мюсюлманите в европейските страни. Според сведения на Open Doors  в северна Франция има инциденти, при които ирански бежанци християни са подложени на преследвани от мюсюлмани, дошли от Ирак. Има и случаи на убити християни. Според директора на Open Doors за Франция, Мишел Вартон "Много от християните бягат от Близкия Изток, защото там са преследвани заради вярата си. Тяхната изненада е огромна, когато идват в Европа и откриват, че тук не са в безопасност, а отново са жертва на дискриминация и понякога преследване с фатални последици. Местните църкви дават всичко от себе си, за да помагат както на бежанците християни, така и на мюсюлмани, които проявяват ингтерес към християнската вяра." 

Източник: Evangelical focus

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg