Четвъртък, 12.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"И вие, прочее, сега сте на скръб; но Аз пак ще ви видя, и сърцето ви ще се зарадва, и радостта ви никой няма да ви отнеме." Йоан 16:22

OnLine
RSS Facebook Twitter

Еньовден е - ще имат ли край суеверията?

Main Pic
Публикувана: 24.06.2018
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 2085
Коментари: 0
Историята сигурно ви е  позната, защото наскоро обиколи новинарските емисии. Ето я накратко:
Някой звъни на входната врата на апартамент в голям български град.  Отваря 90-годишна старица, а отпред стоят две жени с малко дете. Обясняват, че търсят дрехи и храна за детето. Кой не би искал да помогне? Възрастната жена ги кани и докато ги гощава, както гостоприемството повелява, двете обясняват, че ѝ е направена черна магия. Успокояват я, че ще ѝ помогнат безвъзмездно. Трябва само да събере спестяванията си и да ги постави в кърпа, след няколко магически думи и вълшебни действия ще бъде освободена от черната магия. Жената се доверява, събира 6 хиляди лева, поставя ги в кърпа, изслушва магическите думи и изпраща гостите. Но когато разтваря кърпата, разбира, че е освободена от спестяванията си. 
 
Фокус? Вълшебство? Магия? Кражба и измама. Хитрите измамнички успяват да сменят кърпите и да излязат по-богати с 6 хиляди лева. А старата жена? Ако се възстанови от шока и загубата, тя едва ли повече ще прояви гостоприемство. Но дали ще спре да вярва в силата на магията и възможността тя да бъде развалена от баячки, екстрасенси или леячи на куршуми? Едва ли!  Защото във всеки човек има глад към свръхестественото, мистичното и непознатото. За нас – вярващите, това е Бог, но за много наричащи себе си „християни” това е извънземна сила, дух, магия, карма, късмет…Не са изненада проучванията, че българите се определят като християни, които не четат Библята и ходят на църква само на големи празници, но пък посещават баячи, екстрасенси и астролози.
 
Когато започнах да служа в една църква, попитах кои са най-големите проблеми в населеното място. Отговориха ми, че в този град има много хора, които баят и леят куршум. Някои от тях са посещавали дори евангелска църква, а други  заявяват, че са православни, но всички уж вярват в Бога. Доста хора наричат себе си „вярващи” и говорят колко са набожни, но когато детето им се уплаши, веднага го водят при ходжата да му чете молитва или при някоя баба да му лее куршум, за всеки случай. Не малко такива „набожни”  закачат подкови, сини очи или червени връвчици у дома си и по себе си.  А в Библията четем: „Да не се обръщате към запитвачите на зли духове, нито към врачовете; не ги издирвайте, за да се осквернявате чрез тях. Аз съм Господ, вашият Бог” (Левит 19:31). 
 
Веднъж ме извикаха в един дом, за да се помоля за детето. Родителите идваха отскоро на църква, но твърдяха, че от много години вярват в Бога. Първото, което ми направи впечатление, беше т.н. „синьо око”, което стоеше на централно място в гостната стая. Поговорих първо за него и им казах какво аз бих направил с този окултен предмет. От уважение към мен домакините не спориха, но оттогава не са идвали на църква. Сигурно продължават да са „вярващи”.
 
Покрай социалните мрежи често ставам обект на нежелани съобщения „спам” от хора, посещаващи църковни общества, които „от дълги години са вярващи”. Сигурно и на вас са ви пращали подобни глупости от типа на: „Този образ е благословение. Изпрати го на 10 души, ако не се срамуваш от Бога. (По правило винаги има и някой библейски цитат за повече тежест). Ако го изпратиш, ще видиш чудо в живота си до 3 дена.”
 
Днес попаднах на подобно послание с ужасен правопис. Безсмислена история за автомобил без двигател, подкаран от войник, и как това е свидетелство за супер чудесата, които Господ прави. Завършва отново с: „Напиши 'Амин', за да потвърдиш и го прати…” Подобни небивалици обиждат мислещия и духовния човек. Нещо повече, според мен няма никаква разлика дали ще пишете, изпращате и вярвате на фантазии от този род или ще си следите хороскопа. Едно и също е.
 
Преди години написах статия за жена от моя роден град, която се занимава с баене. Горката женица по цял ден посрещала хора, които търсят помощта ѝ. Баела им и им четяла молитви. Много от коментарите под статията, която говореше срещу тези практики и не възхваляваше жената, бяха с молба да им дам адреса ѝ, за да им помогне…
 
Бог ни е създал с глад към свръхестественото, който само Той може да задоволи. Това е глад за Него. Но хората търсят помощ не от Бога, а от шарлатани, които са инструменти в ръцете на дявола. Като починалата наскоро тежко болна млада жена. Тя беше похарчила последните си пари, за да отиде до Бразилия за „изцелителен сеанс” при някакъв „феномен”. Подобни истории ни натъжават.
 
На 24 юни по нашите земи се празнува Еньовден. Според православната църква на този ден е роден Йоан Кръстител, но също така е и ден на баячките и езическите ритуали. Питаме се, ще има ли край тази смесица от християнство, езичество и окултизъм? Ще дойде ли момент, когато хората наистина ще повярват в Бога на Библията? Ще спрат ли псевдохристияните да ходят по ходжи, баячи, леячи на куршуми, викачи на духове, екстрасенси и хороскопаджии? Всички тези практики са мерзост за Бога. В Библията се казва, че „всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа…” (Второзаконие 18:12). И още: „Съвършен да бъдеш пред Господа твоя Бог” (Второзаконие 18:13).
 
Йоан Кръстител „носеше облекло от камилска козина” (Матей 3:4), живееше в пустинята и не се притесняваше да говори прямо на войници, фарисеи и бирници. Говореше им за покаяние и съд, и всички се тълпяха при него, питаха какво трябва да направят. Ако живееше в наши дни, дали щеше да предизвика такова оживление? Разбира се! Той беше пълен с Духа. Как стана така, че денят, посветен на неговото раждане, е празник на всичко друго, но не и на истинската вяра в Господ Исус Христос, към която Йоан Предтечата призоваваше, защото за това беше дошъл на света - той да се смалява, а Христос да расте.
 
Защо не печелим битката срещу ходжите, баячите, леячите на куршуми, викачите на духове, астролозите и екстрасенсите? Може би защото сме се отпуснали и сме спрели да се изпълваме постоянно с Божия Дух.
 
Да бъдам съвършени пред нашия Бог! Нека искаме това и да се стремим към Него!
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg