Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да изразим несъгласие без да обидим събеседника в спор онлайн

Main Pic
Публикувана: 01.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1613
Коментари: 0

Общуването и дебатирането в социалните мрежи е ежедневие, което отнема доста от времето на редица християни днес. Богословието е наука, която в течение на столетия е предизвиквала горещи дискусии, в които дебатиращите често пъти са стояли на противоположни позиции. Времето на църковните събори отдавна е отминало, но за сметка на това днес се водят множество дискусии онлайн, и в тях вземат участие хора с различни позиции. Как да участваме в подобни дебати, без да нарушаваме добрия тон и да изразим искрено несъгласие без да обидим или засегнем човека отсреща. По-долу споделяме 10 идеи, които да ви помогнат да спорите, без непременно да се конфронтирате.

1. Прочетете мнението на събеседника ви до самия край и много внимателно. Ако смятате да коментирате и да започнете дискусия, не е достатъчно само да прочетете заглавието на материала и да го "четете по диагонал". Ако прочетете въпросния материал два пъти и се постараете да вникнете зад идеята на автора, тогава може би ще откриете, че имате повече допирни точки, отколкото първоначално сте предполагали.

2. Изразете несъгласие с написаното, без да се конфронтирате със самия автор. Всеки има право да отстоява своето мнение. Често пъти се наблюдава как някой от коментиращите в дадена дискусия се нахвърля срещу автора на определена статия за нещо, което той не е имал предвид. Повечето автори едва ли биха имали против някой да изрази несъгласие или различно мнение, стига да не се стига до лични нападки и обвинения.

3.  Отстоявайте вашето мнение без да нападате автора на дискутирания материал. Ако си позволите непремерени думи към вашия онлайн събеседник, това ще предизвика напрежение, което няма да доведе до нищо добро. Първо, думите ви може да наранят човека дълбоко. Второ, това ще попречи на комуникацията ви за в бъдеще. Той може да не желае да общува повече с вас, а това ще повлияе и на останалите, които участват в дебата. Трето, това ще се отрази зле на позицията, която защитавате. Ако в дискусията участват хора, които до момента са били неутрални, те едва ли ще харесат поведението ви, ако си позволявате обидни думи. Иначе казано, никой не печели.

4. Не подозирайте несъществуващи мотиви. Позволете на човека отсреща да обясни и аргументира своите мотиви. Само те и Бог познават сърцето. Понякога ние самите не сме напълно наясно за мотивите, които движат някои наши начинания, така че Господ е, който изпитва сърцата и знае истинските причини.

5. Ако не можете да кажете нещо добро и изграждащо, по-добре замълчете и се въздържайте от участие в дискусия. Помислете добре преди да се включите в богословска или социална, морална дискусия. Не е добре и да хвалите човека отсреща, ако позицията му не заслужава похвала. Разбира се, ако мнението на човека отсреща си заслужава, добре е да изразите своето положително мнение с подходящите думи. Ако няма с какво да се съгласите, помислете добре дали да се захващате изобщо. Ако мнението на човека отсреща е напълно различно и има поддръжници, които го споделят, защо да губите ценно време и да се захващате с излишен спор, от който няма да произлезе нищо изграждащо.

6. Опитайте се да намерите поне няколко положителни елемента в позицията на човека отсреща. Всеки може да открие негативи, но вие се запитайте дали в мнението на събеседника ви има поне едно или няколко позитивни неща, които заслужават да бъдат коментирани или похвалени. Бъдете от онези, които издигат, а не съсипват.

7. Учете се от онези, които не са съгласни с вас. Често пъти е от полза да реагирате на критичните коментари. Може да се съгласите с тях, ако наистина смятате, че са разумни и доводите са правилни. Невъзможно е да сте прави през цялото време. Все ще имат случаи, в които някой ще ви коригира, защото позицията ви е погрешна. Тогава трябва наистина да сме благодарни и в духа на християнското общуване да изразим признателност към човека, който ни е коригирал. От друга страна обаче...

8. Не предизвиквайте спорове само за да печелите популярност. Някои християни обичат да участват в дебати, за да изтъкнат своята правота и непременно да извоюват победа срещу "противника". Други си служат с ирония и сарказъм, и стигат до там да унижават събеседника, а това не трябва да се случва по време на християнска дискусия. Не участвайте в спор или дебат, за да се изтъквате или за да побеждавате.

9. Преди да напишете каквото и да е онлайн, първо го напишете за себе си и добре го огледайте. Помислете добре до какво може да доведе и дали дискусията, която ще предизвикате, ще има добър изход, и ще послужи за насърчение и изграждане на онези, които биха се включили.

10. Никога не публикувайте коментар под дадена дискусия, ако сте разгневени или имате негативно отношение към човека отсреща. Можете да напишете мнението си "черно на бяло", за да изразите чувствата си, но без да бързате моментално да го публикувате. Помислете за времето, когато емоциите ви ще са уталожени и вероятно ще съжалявате за нещата, които вече сте написали и хората, които сте оскърбили. Когато се върнете към спора по-късно, ще видите, че постъпката ви е била правилна. Помнете поговорката: "Лесно се горят мостове, но трудно се градят отново." 

Източник: Christianity Today

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg