Четвъртък, 25.04.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"И Господ ще бъде прибежище на угнетените, прибежище в скръбни времена." Псалм 9:9

OnLine
RSS Facebook Twitter

Само Бог може да го стори: Църква в Белфаст помирява смъртни врагове

Main Pic
Публикувана: 07.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 954
Коментари: 0

 В Белфаст официално цари мир, но все още има стена, която разделя протестанти от католици, а портата помежду им се затваря всяка нощ. New Life City Church се намира в средата, на така наречената "бариера на мира", като част от сградата е разположена в католическата половина, а другата част е в протестантската. Църквата приема и предлага спасение на хора, които до вчера са били смъртни врагове.

Старшият пастир на църквата, Джак Маккий споделя: "Всяка неделя в църквата ни идват мъже, които преди време са били терористи и са воювали на страната на противника. Преди години аз самият служех в армията, така че е можело да се изправя срещу някой от тях с оръжие в ръка."

В някои части от Белфаст и днес има жертви на насилие, наркотици и разбити семейства. Мъже, които преди време са участвали в терористичните организации, днес са водачи на престъпни банди, които се занимават с наркотици и рекет, и продължават на практика да управляват града. 

Пастир Маккий ръководи New Life City Church  заедно със сина си, Джони. Той смята, че едно нещо е да проповядваш мир и помирение, и съвсем друго да служиш в църква, която е в центъра между враждуващи хора, които искат да се избиват помежду си. Пастир Джони Маккий споделя: "Не смятам, че има друга такава сграда в света, където са събрани хора от противоположни лагери, които преди време са избили хиляди." Повечето от настоящите членове на църквата са били в затвора или в поправителни домове. Алек Колдъруд е лежал в затвора, защото е убил човек още преди да навърши 18. Томи Раунтри е бил водач на терористична банда, който е смятал, че Бог никога няма да му прости за престъпленията, които е извършил. Раян Смит се присъединил към терористичната организация още като дете и голяма част от членовете на семейството му са лежали в затвора. Започнал да воюва на 14, а на 16 вече бил официално в редовете на армията.

Днес Раян, пастир Джак и останалите членове на враждуващи и убиващи се помежду си терористични групи носят заедно кръста по улиците на Белфаст, където преди време е била основната военна зона и високо издигат кръста, за да покажат, че той е единственото средство за помирение и промяна в разделеното ирландско общество.

Бившият член на ИРА, Том МакКарти казва: "Днес аз носих кръста, защото искам да покажа своята подкрепа в полза на обединяването на нашето общество. Именно затова издигам кръста над оръжието."

Томи Раунтри заявява, че е важно хората от Белфаст да видят как бивш командир от Отряда на доброволците носи и издига кръст, а не оръжие, с което свидетелства, че е преживял новорождение. 

Алек Колдъруд споделя следното, докато носи кръста: "Днес кръста носим и Републиканци, и Протестанти, за да покажем, че и едните, и другите сме преживели новорождение. Кръстът е бил издигнат за всеки един от нас. Ние използваме тази възможност, за да покажем на хората, че Христос е умрял на този кръст за всеки един от нас и Той е, който ни предлага помирение в Неговото име."

Пастир Джак Маккий многократно е получавал смъртни заплахи заради старанието си да сложи край на насилието в Северна Ирландия посредством дейността на неговата църква. Маккий казва: "Зная, че съм най-мразеният църковен служител в Северна Ирландия. Не познавам друг пастир, с толкова много смъртни заплахи и опити за покушения и думите ми съвсем не са преувеличение." Пастир Маккий е написал книга със заглавие "Какво ще ни струва?", в която се опитва да обясни, че единствено църквата и благата вест за Христос могат да помогнат за преодоляване на разделението в обществото на Белфаст.

Пастир Джони Маккий добавя: "Баща ми върши всичко това единствено с Божията благодат и сила. Често пъти сме свидетели на чудеса, които са възможни само заради свръхестествената намеса на Бога."

Пастир Джак пояснява: "Понякога стоя и си казвам: Божие е това дело и чудно е в нашите очи. Виждам как хора идват при Христос и Той преобразява живота им всеки ден. Наблюдавам как седят един до друг бивши терористи и бивши военни, които само до скоро са се избивали помежду си, и си казвам, че само Богът на чудесата може да извърши това."

Източник: CBN News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg