Вторник, 17.07.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус му каза: Прогледай; твоята вяра те изцели." Лука 18:42

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво могат да научат християните в САЩ от пастирите емигранти?

Main Pic
Публикувана: 11.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 408
Коментари: 0

Християнски служители емигрират в Съединените щати по едни или други причини и там се сблъскават с различна форма на християнство, която на моменти е странна за тях и предизвиква учудване. По-долу споделяме свидетелствата на пастири и служители от различни страни, и техните впечатления от американското християнство. 

Уилмър Рамирес се преместил в САЩ, след като 9 години е бил пастир на църква в Гватемала. Той бързо научил, че не само езикът, на който се говори, е различен. Различни са и схващанията и практиките на християните там. Той споделя: "На първото богослужение, на което присъствах пастирът обявяваше събитията през седмицата и докато ги изброяваше, каза: "Надявам се всички да дойдете и да се забавлявате!" Бях много изненадан. Смятах, че ходенето на църква е с цел да се научим да живеем по-близо с Христос, а не да се забавляваме." 

Можич Балндадор е повярвал в Монголия след падането на комунизма, след което емигрирал в САЩ и в момента е пастир на монголската църква в Колорадо. Най-силно го впечатлили неформалните отношения между християните. "Когато дойдох в Америка и започнах да уча в Библейски колеж, ми направи впечатление, че студентите се държат много фамилиарно с професорите, наричат ги по име, говорят им на "ти" и те нямат нищо против, даже ги насърчават. В същото време обаче научих, че не можеш просто да отидеш да се срещнеш с някого, дори и да ти е близък. Не можеш просто да се появиш пред вратата му. Трябва да си уговориш предварителна среща."

За Манди Смит, която е служител в църква в Синсинати, първите впечатления са свързани с огромните възможности, с които разполагат църквите в САЩ. Тя е дошла от Австралия, за да учи в Богословски институт. Особено я впечатлили невероятните ресурси, материали и учебни програми, но в същото време се натъкнала на факта, че ако тези материали липсват по някакъв начин, цялата работа спира или неимоверно се затруднява, сякаш целият учебен процес е блокиран. Според нея най-силно се забелязва фрапиращият индивидуализъм и материализъм у християните.

Ендашоу Келкеле, който е пастир на Етиопската църква в Денвър споделя, че етиопските пастири отслужват погребения и на хора, които не познават, за да услужат на техните семейста и да покажат съучастие, докато в САЩ пастирите не биха погребали човек, когото не познават. Освен това в Етиопия хората пият кафе заедно, за да общуват, докато в Америка навсякъде можеш да видиш хора, които пият кафе или се хранят сами. В Етиопия общността е важна и хората зависят едни от други, помагат си. 

Според Джей Ким, който е пастир от Южна Корея и служи в църква в Небраска, индивидуализмът оказва влияние и върху богословието на американците: "В Корея всички църкви са една общност и са свързани, докато в Америка хора от една и съща църква смятат, че вярата си е нещо лично и всеки може да изповядва неща, различни от другите, даже и да посещават една и съща църковна общност. Освен това прави впечатление, че американците разглеждат вярата и църквата, сякаш за лична облага и полза, вместо да смятат, че те трябва да се жертват за Христос и за ближните. В Корея всички отиваме на молитва всяка сутрин преди работа, докато в Съединените щати много се говори за молитвата, но няма молитвени събрания. Тук сякаш вярата е средство за по-добро емоционално здраве и благополучие, и възстановяване на нарушените взаимоотношения. Никой не обсъжда такива теми и въпроси, като грях, наказание, дисциплина и ад. Няма и загриженост по въпросите за морала или пастирите да държат хората отговорни за нещата, които се случват в тяхното ежедневие."

Очевидно е, че християните в САЩ могат да научат много неща от техните приятели, емигранти, които идват в страната на възможностите за по-добър живот, но често се натъкват на негативи, с които трябва да се борят. Изборът е личен. Дали да решат да повлияят в положителна насока?

Източник: Christianity Today

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg