Събота, 17.08.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно." Откровение 19:11

OnLine
RSS Facebook Twitter

Колко християни споделят своята вяра в социалните мрежи?

Main Pic
Публикувана: 13.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 720
Коментари: 0

Ново проучване показва, че едва 3 от 10 християни споделят своята вяра, когато общуват в социалните мрежи.

Според доклад на Barna Group, озаглавен "Духовни разговори в дигиталната епоха", 28% от американците споделят своята вяра в социалните мрежи, а 6 от всеки 8 нехристияни или 58% от нехристияните споменават, че някой им е разказал за вярата си в Христос при общуване във Фейсбук. 

Брайони Тейлър, служител в Англиканската църква споделя своята изненада, като пояснява, че е очаквала по-висок процент.  Тя е направила същото проучване сред християните в Англия и процентът на онези, които споделят вярата си, се е оказал по-висок. Изненадата ѝ се дължи на факта, че според нея американците са по-освободени при споделяне на своите убеждения. 

44% от анкетираните 300 християни са отговорили, че социалните мрежи и дигиталното общуване са променили начина, по който споделят вярата си.

Според Тейлър благовестването в социалните мрежи може да се окаже по-ефективно, отколкото онова, което се случва при лични срещи на живо. Тя дава пример, свързан с бивш неин колега, който ѝ задавал въпроси, свързани с нейната вяра.  Той я запитал в писмо в Туитър дали кръщението е изискване за спасението на даден човек. Тейлър смята, че колегата ѝ не би ѝ задал този въпрос на лична среща на кафе или на работното място, но е сметнал, че може да го направи с лично послание в Туитър, сякаш социалната мрежа е по-неутрална територия за дискутиране на подобни теми. 

Проучването показва, че най-популярният начин, който християните използват, за да споделят вярата си, е чрез личните послания, които публикуват и това е характерно за 88% от вярващите, които общуват в социалните мрежи. Другите начини са споделяне на нечия друга публикация с християнско съдържание, коментар под нея, снимки и образи с библейски стихове и символи, и съответното самоопределяне в графата "лична биография", или така нареченото "лично свидетелство".

Тейлър добавя, че без значение как споделяме нашата вяра, ключовият елемент е нашата честност и автентичност. Другият важен елемент е споделянето не само на звездните моменти, но и на неуспехите ни. Важно е да споделяме не само радостите, но и проблемите и тревогите си, като бъдем искрени и непристорени. Хората винаги разбират, когато сме неискрени. 

Християните трябва винаги да са готови да откликват, когато ги питат за вярата им, като избягват да звучат снизходително или покровителствено.

Източник: Premier Christianity, UK

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg