Събота, 17.08.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно." Откровение 19:11

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози откриха портата към библейския град Витсаида

Main Pic
Публикувана: 14.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1399
Коментари: 0

При разкопки на територията на Израел археолози са открили градските порти към новозаветното селище Витсаида, известно като града на Петър и брат му Андрей. Старозаветното име на града е Сер и за него се споменава в книгата Исус Навиев 19:35.

Открието е направено в областта на Голанските възвишения през изминалата седмица, а в неделя е обявено официално от общинските власти на Голанския регион, съобщава The Jerusalem Post. Сер е споменат като един от прибежищните градове, определено за едно от племето на Израел, на име Нефталим. В стиха (Исус Навиев 19:35) се изброяват няколко града: Сидим, Сер, Рамат, Акат, Кинерет и пр.

Археолозите твърдят, че във времето на Новия Завет на същото място е изграден град Витсаида. То е известно не само като родно място на апостолите Филип, Андрей и Петър (Йоан 1:44), но и като селището, в което Исус Христос нахранва 5 000 души (Лука 9) и връща зрението на сляп човек (Марк 8). 

Според информация на Jeruselem Post откритието е направено от екип от 20 археолози, които работят съвместно с Hebrew Union College. Разкопките се извършват под ръководството на директора на Проект Витсаида, Рами Арав.

В интервю след откритието Арав споделя: "В тази страна няма много градски порти от този период. Витсаида е името на града през периода на Втория храм, а в периода на Първия храм, неговото име е Сер."

В продължение на десетилетия милиони туристи са посетили Витсаида, за да видят местата, където Исус е вършел чудеса. Ави Либерман, директор на парка, където е разположен град Витсаида смята, че новото откритие ще предизвиква още по-голям интерес от страна на туристите. Те ще могат да се наслаждават не само на парка и на забележителностите наоколо, но и на археологическите разкопки, които имат историческо значение и доказват за пореден път библейските събития.

Източник: Christian Headlines

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg