Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да използваме всяка дарба за прослава на Бога?

Main Pic
Публикувана: 25.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1664
Коментари: 0

Като последователи на Христос всички сме призовани да бъдем Негови служители независимо от нашето призвание и професия. Всички сме получили дарби и таланти, които да използваме в нашето всекидневие, без значение къде сме избрали да бъдем - дали сме бизнесмени, медицински работници, дърводелци, техници или учители. Изчислено е, че 90 000 часа от живота на човека са прекарани на работното място. Не е задължително да сме библейски работник или да сме назначени от църковна организация, за да служим на Бога и Неговото дело. 

Апостол Петър нарича всички вярващи "избран род, царство от свещеници, които са призовани да възвестяват превъзходството на Христос" (1 Петър 2:8-9). А самият Исус ни нарича "сол и светлина: (Матей 5:16), и ни призовава да светим и да предизвикваме промяна в този свят. Независимо дали ще служим в църквата или извън нея, ние сме служители на Бога, възвестяващи идващото Царство, което е наближило.

Ще споменем три неща, които е добре да си напомняме, когато се стараем да служим на Бога в нашето всекидневие с  дадените ни дарби.

1. Независимо каква е вашата професия, поставете си за цел да прославяте Бога. 

Писанието ясно ни казва, че каквото и да е нашето призвание, целта ни трябва да бъде да прославяме Бога, а не просто да постигнем финансово благополучие или кариера, чрез която ние да бъдем издигнати. Дарбите и професията ни могат да бъдат използвани, за да служим на другите около нас. В Колосяни Павел ни съветва да работим за пред Господа, а не просто, за да сме одобрени от човеците (Колосяни 3:23). А в 1 Коринтяни 10:31 пак апостол Павел ни увещава: "И така, ядете ли, пиете ли, каквото и да вършите, правете всичко за Божия слава". 

Като последователи на Христос ние вярваме, че сме сътворени, за да се трудим и да представяме нашия Творец по най-добрия начин пред хората. Ако възприемаме ежедневните си задължения като длъжност пред Бога и за Негова прослава, ние ще бъдем в състояние да служим и на другите, както Христос го правеше по време на Неговото земно служение.

2. Бог е дал на всеки един уникални дарби. 

Не е нужно да сме платени работници, които служат на църква или мисионерска организация, за да използваме дарбите, дадени ни от Бога именно за Неговото дело. Иначе кой би работил като строител, готвач, санитар, шофьор или механик? Всяка работа, която вършим, е особено ценна за Бога, защото Той я е предвидил, за да служим на нашите ближни в нужда. Всички ние сме съработници помежду си и съработници на самия Бог, който е дал на всички ни различни таланти, за да допринасаме за благополучието на цялото творение. Няма важна и маловажна работа. Всяка професия (всеки труд) има своята значимост и трябва да бъде вършена с достойнство и пред Бога.

3. Използвайте вашата работа като възможност да свидетелствате

Дори и най-посветените християни стават жертва на стреса, който е неминуем на работното място. Има и такива, които са толкова амбицирани да успеят, че никой от колегите им така и не разбира, че са християни. Как да избегнем тази опасност? Може ли да работим някъде с години, без никой да разбере за нашата християнска вяра? 

Апостол Павел прави важна връзка между вярата ни в Христос и нашите ежедневни взаимоотношения. Той казва следното: "Каквото и да вършите, със слово или дело, правете всичко в името на Господ Исус, като благодарите чрез него на Бога Отца" (Колосяни 3:17). На практика Павел ни увещава да показваме любов към нашите ближни, което включва колегите, с които прекарваме най-много време през деня. "Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, а само онова, което е добро за назидание според нуждата, за да принесе благодат на тези, които слушат" (Ефесяни 4:29). 

Ако наистина работим по този начин, ние ще можем да бъдем ефективни свидетели за Христос, като показваме любов, кротост и търпение, независимо къде сме поставени да работим и каква е нашата професия. 

В книгата "Вашата работа е важна за Бога" Дъглас Шърман и Уилям Хендрикс пишат следното: "Как да свидетелстваме на работното място и как да съживим църквата? Това е възможно посредством една армия от работници и служители, които са известни с тяхната почтеност, усърдие, старание и честност. Познати са с тяхната безкомпромисност по отношение спазване правата на ближните, с грижа за качеството на благата, които произвеждат и с тяхното желание да правят всичко по възможно най-добрия начин, като дават всичко от себе си. С други думи като показват Христос на тяхното работно място. Представете си какво би могла да постигне армия от такива служители?"

Ако живеем като ученици на Христос на нашето работно място и се стараем да използваме всяка наша дарба за Негова прослава, нашата единствена цел няма да бъде да получим заплатата си в края на месеца, а по-скоро да натрупаме съкровища за небето, които никога няма да се развалят.

Нека помним думите на Христос: "Не си събирайте съкровища на земята, където молец и ръжда ги разяждат, и където крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, където ни молец, ни ръжда ги разяждат, и където крадци не подкопават, нито крадат, защото където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти" (Матей 5:19-21). 

Източник: Christian Post

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg