Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древни мозайки с библейски мотиви разкрити при разкопки в Израел

Main Pic
Публикувана: 29.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1822
Коментари: 0

Професор Джоди Магнес, която е президент на Археологическия институт в Америка ръководи експедиция от американски археолози, които правят разкопки в областта на източна Галилея. Тя е участвала в 20 различни археологически експедиции в Израел и Гърция. 

При последните разкопки през изминалата седмица в Галилейския град Хукок е разкрита древна синагога с мозайки, които изобразяват двамата съгледвачи, за които разказва библейската книга Числа. В глава 13:23-27 е описано как съгледвачите, изпратени от Мойсей се завърнаха от Ханаан, носейки прът, на който беше окачен огромен грозд. Той беше толкова голям, че трябваше да го носят двама души. Намерените в синагогата мозайки са изобразявали именно тази библейска сцена.

По-рано при подобни разкопки еврейски археолози са открили мозайки, изобразяващи други библейски сцени - Самсон, който носи портата на град Газа, Ноевия ковчег, пророк Йона, погълнат от голямата риба, изграждането на Вавилонската кула и разделянето на Червеното море.

Според професор Джоси Магнес "тези разкрития показват, че еврейските села са процъфтявали в първите векове от християнското управление, противно на досегашното общоприето схващане, че по онова време евреите, живеещи в онази област от древен Израел са били западнали." Разкопките са довели до разкрития, които датират от 5 век. 

Професор Магнес е на мнение, че намерените мозайки на пода в синагогата в Хукок, Галилея революционизират нашето разбиране за юдаизма от този период. Според нея "често се смята, че древното юдейско изкуство не е съдържало каквито и да е образи. Тези мозайки, обаче, които са цветни и представят много известни библейски сцени, свидетелстват за богатата визуална култура, както и за динамиката и разнообразието на юдаизма в късния Римски и Византийски период."

Мозайките са преместени от мястото на разкопките с цел консервация и работата на експедицията ще продължи в началото на следващата година.

Източник: Christian Headlines

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg