Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нападение над пастир в Непал - заплахите към християните нарастват

Main Pic
Публикувана: 01.08.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1559
Коментари: 0

Пастир Сагар Байзу е на 46 години и от 10 години е защитник на правата на християните в Непал. През изминалата неделя той имал малко време между двете богослужения и решил да отиде в близкото заведение, за да изпие едно кафе. Докато отпивал от напитката, усетил удар в главата отзад. Бил повален на земята и удрян в продължение на няколко минути. Всичко това се случило в два часа следобед, в едно от най-оживените кафенета в центъра на Катманду, столицата на Непал. Нападателите били млади мъже, около шестима.

Пред репортер на Morning Star News пастир Байзу е споделил, че мъжете са го удряли жестоко няколко минути, след което са избягали. Докато са го удряли, са повтаряли: "Ние ще унищожим всичките ви църкви, като сложим бомби в тях, ще избием и всички християнски пастири."

Сагар Байзу разказва: "Ударите бяха толкова зашеметяващи и нападението беше в гръб, така че не успях да видя лицата на нападателите. В продължение на 10 минути след това не бях на себе си и не знаех какво се случва."

Полицията е пристигнала едва след 20 минути, а междувременно персоналът на кафенето помогнал на пастир Байзу да дойде на себе си. Дошъл и лекар, който го прегледал и го посъветвал известно време да носи яка на врата и да лежи в покой, докато се възстанови от ударите по главата и тялото.

Пастир Байзу служи от 23 години в църква "Благодатна победа" в района на столицата Катманду. Той е подал жалба в полицията за нападението и се надява насилниците да бъдат заловени. Полицаите са приели молбата му с обвинение по "опит за убийство" и "заплахи за взривяване на църквата". 

Сагар Байзу е официален говорител на Националната федерация на християните в Непал и в продължение на много години се грижи да защитава техните права и свободи. Той казва, че това не е първото посегателство срещу него. До момента е получавал множество заплахи. Споделил е, че няма лични врагове и че единствената причина да го мразят е отстояването на вярата му и подкрепата към всички вярващи и християнски църкви в Непал.

Преди 4 месеца пастир Байзу се обявил в защита на църква в Катманду, която е била заплашена от унищожаване с булдозер, а по-късно е защитавал младежи християни, които са били задържани в затвора за седмица, защото са си позволили да пеят християнски песни на улицата. Междувременно са били нападнати от индуси екстремисти. Когато полицаите пристигнали, християните били арестувани и задържани, а екстремистите, които ги нападнали и пребили, били освободени.

Според думите на пастир Байзу: "Всеки ден научаваме за нови нападения над християни. Държавата не прави достатъчно, за да гарантира и защити правата ни. Радикалните организации от ислямисти и индуисти се възползват от това и редовно организират нападения срещу евангелски пастири и вярващи. Молитвите на приятели християни са особено ценни за нас в това трудно време на изпитания."

Източник: Morning Star News

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg