Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В плен на смартфоните - в опасност ли е християнското семейство?

Main Pic
Публикувана: 02.08.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2684
Коментари: 0
Последните проучвания показват, че съвременните семейства прекарват голяма част от своето свободно време със смартфони, таблети и лаптопи. Сякаш общуването между родители и деца днес е сведено до минимум и това се отнася и за семействата на християните, които трудно могат да избягат от реалността.
 
Заети от смартфоните родителите отделят все по-малко време на децата си и даже пренебрегват техните нужди. Липсата на реални разговори между деца и родители, пречи и на когнитивното развитие на децата. Ако преди години вечерите са преминавали в качествено общуване в семейството, днес всяка свободна минута е посветена на смарт устройствата. 
 
Според анкета на  "Атлантик" днес невръстни бебета на възраст едва 4 месеца са оставяни пред таблети и смартфони, за да гледат детска анимация, а деца на предучилищна възраст прекарват пред различни видео устройства по 4 часа на ден. Времето, прекарвано със смартфоните се превръща в обсесия, а последствията са отчуждаване в семейството и липса на нормално общуване между деца и родители, и между съпрузи.
 
Неслучайно във Франция проблемът е признат на национално ниво и от новата учебна година, от септември е предвидена забрана за внасяне на смартфони в училище за учениците до петнадесетгодишна възраст. Френският министър на образованието официално е обявил, че по време на междучасията децата вместо да играят, прекарват цялото си време в използване на смартфони, което не е добре за тяхното обучение и вреди на здравето им, както и нарушава концентрацията им.
 
В Библията има един особено важен пасаж, който трябва да си припомним и да прилагаме в нашето ежедневие, ако искаме да се предпазим от опасността на нашето съвремие, а именно - атаките срещу семейството на всички възможни фронтове. В книгата Второзаконие 6:1-9 Мойсей заповядва на избрания народ от Божия страна да прекарват време с децата си, като ги учат на Божието слово сутрин и вечер, в началото на деня, преди да се впуснат във всекидневните задачи и в края, когато им предстои неизвестността на нощта, с нейните предизвикателства. Това трябва да бъде тяхно основно задължение и отговорност. В Новия Завет в няколко от своите послания апостол Павел съветва бащата, като Глава на дома да се грижи за наставлението на децата си в Божието слово, което предполага, че трябва да отделя време за това (Ефесяни 6:4; Колосяни 3:20-21).
 
Как ще даваме пример на семействата си, ако смартфоните и работата с тях са по-важни за нас, отколкото собствените ни деца? Не е късно да внесем промяна днес, като се завърнем към зачитане на правилните приоритети, поставяйки на първо място Бога, след това семейството и после служението, работата и забавленията. Опасността е реална. Нека да не я пренебрегваме.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg