Неделя, 22.09.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление" Притчи 24:6

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кръстовете, премахнати при погребения в Шотландия, за да не обиждат нехристияните

Main Pic
Публикувана: 09.08.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1037
Коментари: 0

Кръстовете и другите християнски символи биват скрити или премахнати от църквите, които се намират в гробищата или крематориумите в Шотландия, така че хората, които са атеисти или изповядват друга религия да не се чувстват обидени или засегнати по време на погребалните церемонии.

Робърт Суонсън, който е инспектор на траурните агенции в Шотландия изтъква, че са прибегнали до тази мярка, след като са получили редица оплаквания от хора, които не са християни. Те изрично са пожелали кръстът да бъде премахнат от сградата, докато трае траурната церемония за близките им.

Според Суонсън оплакванията включват и Библиите, песнарките и молитвениците, които се оставят на пейките в църковните сгради. Това било обидно за онези, които не изповядват християнската вяра.

Понастоящем се счита, че Шотландия вече не е религиозна страна и не трябва да се приема за даденост, че всеки жител на страната е християнин. Все повече хора се определят като атеисти или изповядват религия, различна от християнството, заявява главният изпълнителен директор на Humanist Society Scotland, Гордън Макрей пред репортер на вестник "Herald". 

Междувременно официалният говорител на Църквата на Шотландия е споменал в изявление за пресата, че "мнението и предпочитанията на хората не трябва да бъдат пренебрегвани по толкова важни и съществени въпроси, които са особено болезнени".

Дейвид Робъртсън, представител на Свободната църква в Шотландия на свой ред е заявил, че "това решение е открита атака срещу християнството в страната под въздействието на войнстващи атеисти и други религиозни групи". 

Според официалната статистика от 2016 година в Шотландия броят на нехристияните рязко се е увеличил и вече достига рекордните 47%. Една четвърт от населението на Шотландия се определят като представители на държавната християнска църква, като 13.8% от тях са католици, а 8% са членове на различни евангелски деноминации.

Източник: Evangelical focus

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg