Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отвлечени от ислямисти деца - намерени след години

Main Pic
Публикувана: 10.08.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1449
Коментари: 0

 Две братчета - Муситафа Уагути, на 10 години и Амуза Геса, на 7 и тяхната сестричка Шакира, на 5 години, са били отвлечени на 9 декември 2015 година, докато са играели близо до дома си в Кабуна, селище в областта Будака, в източна Уганда. Според информация на бащата Бадиро Маденго, споделена пред репортер на Morning Star News, децата му са отвлечени, за да бъдат продадени в чужда държава в някоя от ислямистките терористични групировки, след като са ги обучавали да приемат Исляма.

Най-голямото от децата, което сега е на 12 години свидетелства, че са били отвлечени от непознати за тях мъже, които са ги закарали в неизвестно за тях място. Държани са затворени в къща при мизерни условия. Често са оставяни гладни. Наглеждани са  от възрастна жена, на име Самуа, която понякога им е носела храна. 

Муситафа разказва, че всеки ден са ги карали да четат Корана и да го наизустяват. След като са изминали две години най-възрастният от похитителите споменал, че ще трябва да ги закарат в чужда страна и предстои да пътуват извън Уганда. Децата били толкова уплашени, че решили да направят всичко възможно, за да избягат. Когато за известно време ги оставили сами, тримата хукнали да тичат, без да знаят накъде отиват.

След време се озовали в някакво село, където били намерени от техен далечен чичо, който в първия момент не можал да ги познае, защото децата били мръсни и измършавели. Когато ги разпитал за възрастта и имената им, се досетил кои са. Не успял веднага да се свърже с родителите им, защото не разполагал с актуален телефонен номер. Селото на децата се намирало на 80 км от мястото, където ги намерил чичо им.

Когато отново прегърнали децата си, след години терзания, родителите нямат думи, за да изразят радостта си. Бащата споделя: "Много се измъчихме да търсим децата си през цялото това време и вече бяхме изгубили надежда, вярата ни беше разклатена. Много сме благодарни на Бога, че беше толкова милостив към нас. Благодарим от сърце и на всички християни, които се молиха за нас през тези две и поливина години."

Преди години, когато децата  са били отвлечени, бащата наскоро бил станал християнин. Той предполага, че похитителите сигурно са искали да отвлекат и убият него, но след като не са го открили, за да го накажат и да го накарат да страда, са отвлекли децата му.

Източник: Morning Star News

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg